„Eu, care sunt liberal în gândirea economică, aş merge pe ideea unei privatizări mai pronunţate în zona serviciilor publice.Adică în momentul de faţă eu cotizez din toate veniturile mele la sistemul public de pensii, fără a putea să aleg un sistem privat de sănătate. Deci, nu pot să aleg. Întâi plătesc sistemul public de sănătate şi apoi aleg sistemul privat, dacă mai am de unde să plătesc pentru sistemul privat de sănătate. Ori aici e problema: sistemul privat e inexistent în materie de sănătate, de educaţie şi nici nu facem foarte mult să îl ajutăm”, a spus profesorul Cristian Păun.
Cât despre măsurile de relaxare fiscală, acesta spune că ar trebui aplicate. „E e clar că şi la BNR aceste măsuri sunt văzute că fiind benefice pentru economia românească. Fără nicio discuţie măsurile sunt bune. Deci, nu are nimeni ce spune că taxe mai mici ar fi ceva rău pentru o economie. Dimpotrivă, dacă vrem să creştem economic şi să ne dezvoltăm, taxele ar trebuie să fie scăzute pentru că deja sunt destul de insuportabile pentru români şi e păcat să îi mai condamnăm la ani de austeritate pe români plătind acest TVA de 24%”, a spus profesorul Cristian Păun.
Despre avertismentele BNR, acesta spune că există și o miză politică. „BNR nu ar trebui să facă politică, e o instituţie independentă care ar trebui să se ocupe de preţuri, de masă monetară. Nu cred că ar trebui neapărat să intre în aceste discuţii. Dar, cu criza care a trecut, la nivelul Uniunii Europene, băncilor centrale li s-a dat şi acest rol de a veghea asupra macrostabilității şi de a-şi spune punctul de vedere şi atunci probabil că interpretez ceva de genul: BNR începe să îşi asume un rol suplimentar ca urmare a crizei care a trecut, acela de a veghea şi de a-şi spune părerea cu privire la probleme de macrostabilitate”, a conchis profesorul de economie