În Kenya, imaginile din satelit ale acoperișurilor metalice oglindesc tranziția societății de la sărăcie, în Myanmar însă puținele lumini aprinse noaptea indică o creștere economică mult mai mică decât ce estimează Banca Mondială, în vreme ce în China numărul mai mic de mașini de transport în parcările supermarketurilor arată o frânare bruscă a comerțului.
Sunt secretele vieții economice de zi cu zi care însă scapă de ochiul statisticii. Astăzi, avansul tehnologiei și ieftinirea sateliților fac posibilă o nouă analiză a economiei globale.
Bloomberg dă exemplul americanilor de la Orbital Insight și Spaceknow, care cu zeci de sateliți de mici dimensiuni înconjoară globul la fiecare 90 de minute pentru a genera imagini ale vieții economice în timp real. Astfel se poate afla cât de pline sunt depozitele de petrol din lume, ce pagube produc inundațiile în agricultură sau care e impactul dezastrelor naturale.
Puse cap la cap, informațiile pot da inclusiv estimări de vânzări ale marilor lanțuri de restaurante înainte de a-și calcula singure datele financiare, pot arăta totodată zonele unde se extind defrișările ilegale pe baza drumurilor nou apărute în păduri, dar și evoluția industriei și comerțului.
Spaceknow a creat un indicator care înglobează informațiile sateliților despre 6.000 de fabrici din China. Sunt urmărite semne ale activității economice precum intrările și ieșirile TIR-urilor din fabrici, iar în luna mai indicatorul a arătat o reducere a activității.
Datele se bat cap în cap cu cele prezentate de Guvern, care arată expansiunea industriei locale. La fel, în Myanmar, Banca Mondială susține că economia a crescut cu circa 10% pe an în ultimul deceniu, în vreme ce analizele pe baza intensității luminoase din timpul nopții vorbesc de o creștere mult mai mică - de doar 3,2%.
Luminile sunt un bun indicator al dezvoltării economice, dar și al inegalității dintre regiuni. Banca Mondială spune că o treime din populația lumii trăiește în sărăcie, însă pe baza imaginilor din satelit, procentul pare să fie de doar 6%.
Astfel de informații întregesc cunoștințele despre economie și pot conduce către o direcționare mai eficientă a resurselor. Guvernele își pot desena astfel strategiile de dezvoltare, investitorii obțin ponturi prețioase despre tendințele din diverse colțuri, iar organizațiile non-guvernamentale află care sunt zonele vulnerabile care au nevoie urgentă de ajutor financiar.
Zonele presărate cu locuințe sărăcăcioase pot primi donații mai mari decât cele cu case ceva mai solide, astfel ca impactul ajutorului să fie mai mare.
Deși pot funcționa mai degrabă ca o completare la datele statistice și nu ca un substitut, noile tehnologii fac posibilă o abordare mai completă a analizei economice, ale cărei tehnici de strângere de informații sunt neschimbate din anii '40.