Un miliard de lei a avut Executivul în Fondul de rezervă bugetară, în urmă cu doi ani. Banii nu au fost însă alocaţi pentru cheltuieli urgente sau neprevăzute, aşa cum prevede legea. Raportul Curţii de Conturi arată că banii au fost folosiţi pentru suplimentarea bugetelor unor instituţii şi autorităţi locale. Pentru asta au fost emise 38 de hotărâri de guvern, într-o manieră netransparentă, remarcă documentul.
Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli şi la Ministerul Transporturilor. Nu mai puţin de 6 milioane de lei au fost plătite ilegal directorilor şi administratorilor unor companii din subordine, printre care TAROM, Aeroporturi Bucureşti şi CFR SA. Deşi Guvernul le limitase lefurile la şase salarii medii pe economie, aceştia nu au aplicat legea şi au încasat în continuare mii de euro pe lună.
Raportul mai menţionează şi faptul că TAROM a cheltuit peste 200.000 de lei pentru organizarea de zile festive. Nu ar fi avut voie să o facă, din cauza pierderilor din ultimii doi ani.
Nici Departamentul pentru Energie, desfiinţat la sfârşitul anului trecut, nu a respectat legea, consideră inspectorii Curţii de Conturi. De exemplu, oficialii fostului departament au uitat să întocmească procese-verbale pentru bunuri de 3,5 miliarde de lei, preluate de la companiile din subordine şi înregistrate în contabilitate.
În total, paguba găsită de inspectorii Curţii de Conturi se ridică la 1,14 miliarde de euro, cu 30% mai mare decât în 2012.
Raportul Curţii de Conturi 2013: Fondul de rezervă, un buget paralel:
"Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului nu a fost utilizat în scopul pentru care a fost creat, alocările realizându-se fără criterii transparente, acest fond (...) funcţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar."
Nereguli constatate de Curtea de Conturi
Ministerul Transporturilor
- plata nelegală a unor indemnizaţii de 5.973.000 lei
- Ministerul Transporturilor nu a luat măsuri privind revizuirea contractelor de mandat încheiate cu membrii consiliilor de administraţie şi cu directorii din unele companii
TAROM SA
- au fost achiziţionate bunuri pentru organizarea de zile festive de 206.000 lei
- compania a înregistrat pierderi în 2012 şi 2013
Departamentul pentru Energie
- au fost înregistrate în contabilitate bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei fără proces verbal
- au fost făcute cheltuieli pentru funcţionarea unui birou anterior înfiinţării departamentului
Pagube constatate de Curtea de Conturi
- 2013: 883 mil. euro
- 2014: 1,14 mld. euro
(Sursa: Raportul Curţii de Conturi 2013)
Citiți și: