În magazinele din Capitală, preţul unui kilogram de ardei, de exemplu, a ajuns mai mare decât cel al unui kilogram de carne de pui.
În pieţe şi în magazine, un kilogram de roşii sau ardei poate costa între 9 şi 16 lei, peste preţul unui kilogram de carne.
La Bihor, oamenii vin, se uită, calculează şi cumpără doar cat îşi permit.
Preţurile au crescut în primul rând din cauza producţiei interne foarte mici din timpul iernii. De exemplu, în localitate Belinţ, din Timiş, agricultorii au început să muncească în solarii. Se produce însă foarte puţin, din cauza frigului. Costurile cu încălzirea serelor ar anula orice profit.
Pentru că cererea este mare, ardeii şi roşiile se vând la preţuri mari în magazine şi în pieţe.
Preţurile legumelor cresc în fiecare săptămână şi din cauza speculaţiilor de pe piaţă.
„Până acum doi ani de zile creşterile erau de un euro, doi euro la nivelul unei luni. Astăzi discutăm de amplitudini foarte mari, de la o săptămână la altă, ceea ce nu face bine nici producătorului, nici consumatorului”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În prezent, românii alocă o treime din venitul lunar pentru a-şi cumpăra alimente, în timp ce europenii plătesc pentru mâncare puțin peste 15% din venituri.