Fostul ministru de Finanțe Ioana Petrescu a criticat, pe blogul său, intenția de schimbare a legii achizițiilor strategice, anunțată de președintele PSD Liviu Dragnea. Fostul ministru din guvernul Ponta amintește că legislația în acest domeniu a fost schimbată cu prea puțin timp în urmă pentru ca impactul modificărilor să poată fi evaluat.
„Se lucrează acum intens la o Lege a achiziţiilor strategice, care se va finaliza cu un proiect de lege, care va fi dezbătut în Parlament, care să aibă în mod nominal şi foarte clar în anexă investiţiile ce vor fi cuprinse în această procedură simplificată, în cel puţin trei domenii mari: infrastructură, energie şi apărare, cu nişte proceduri inspirate din ţările dezvoltate care nu au aceste întârzieri uriaşe în istorie”, a spus Liviu Dragnea la sfârșitul săptămânii trecute.
„De fapt, problema esențială nu ține de achiziții strategice, ci mai degrabă de corupție. Nu o spun eu, o spune raportul de activitate al DNA pe anul 2016. Din prejudiciul total reținut, în valoare de 1.448.380.788 lei, o mare parte pagube vin din ilegalități produse în sectorul de achiziții publice. Raportul exemplifică, de asemenea, mari dosare de corupție care se axează în jurul neregulilor de achiziții publice, precum cel legat de Oficiul National pentru Protecția Martorilor, Institutul Ana Aslan sau de Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu”, îi răspunde Ioana Petrescu.
Ea amintește cum a fost schimbată legislația privind achizițiile publice în România: „Pentru a găsi cea mai bună modalitate în care trebuie să se desfășoare achizițiile publice, specialiștii de la Ministerul Finantelor, Cancelaria Primului –Ministru, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, au primit sprijinul expertilor de la Comisia Europeană, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții. Am regândit circuite, instituții și proceduri, pentru a obține mai multă transparență și control în achiziții”.
Comisia Europeană a lăudat acest demers în Raportul MCV pe anul 2016, mai spune fostul ministru. Elaborarea acestei reforme a durat doi ani, dar apoi procesul a fost întârziat în Parlament, adaugă Ioana Petrescu.
„Aum se dorește o modificare rapidă a acestor legi printr-un proiect care să fie lansat în dezbatere publică în maximum trei saptamani. Asta în condițiile în care elaborarea reformei gândite de Delivery Unit a durat doi ani, timp în care au avut loc numeroase consultări cu toate părțile implicate în proces, astfel încât măsurile prevăzute în reformă să fie înțelese și agreate. Mă întreb de ce nu s-au propus modificări la aceste legi în cele 8 luni în care au zăcut în Parlament. Liviu Dragnea afirmă că se dorește un sistem de achiziții publice ca în „țările dezvoltate”. Păi, asta s-a făcut!”, mai scrie fostul ministru.
„Se dorește o simplificare a procedurilor pentru achizițiile în infrastructură, energie și apărare, adică în domeniile unde se realizează cele mai complexe și mai costisitoare proiecte. Cu toții ne dorim proceduri mai simple, dar adevărul este că, dacă faci lucrurile prea simplist, riști să te alegi cu rezultate slabe”, avertizează ea.
Nu este prima critică adusă de Ioana Petrescu actualei guvernări. Ea s-a declarat nemulțumită și de retragerea angajaților SRI detașați la Fisc, micșorarea sporurilor acordate angajaților specializați în cercetarea fraudelor, blocajul conectării caselor de marcat electronice la serverele Fiscului și lipsa referirilor la evaziunea făcută de multinaționale. Ea scria la începutul lunii martie pe blog că aceste elemente o determină să se îndoiască de faptul că Guvernul Sorin Grindeanu vrea să lupte cu adevărat împotriva „Marelui Evazionist”.