Statul va garanta 50% din finanțarea băncii pentru o factură emisă de comerciant, până la plata furnizorului. Nou produs de factoring

Data actualizării: Data publicării:
bani oferiti dintr-o mana intr-alta la banca ghiseu
ANAF a elaborat procedura de aplicare a eșalonării la plată. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, un nou program numit IMM Factor, privind facilități la plățile dintre comercianți, care vor putea fi asigurate în proporție de 80% de către bancă, până la plata furnizorului. Prin acest produs, Guvernul garantează 50% din finanțare, potrivit Agerpres.

"Având în vedere condiţiile dificile din economie, riscul major în această perioadă ca urmare a efectelor crizei provocate de epidemia cu coronavirus este riscul de neplată a furnizorilor, a contractelor comerciale, a livrărilor de bunuri şi servicii. Riscul acesta de neplată poate crea un blocaj în economie, prin acumularea de datorii neplătite între comercianţi şi arierate între diverse societăţi comerciale. Guvernul a adoptat un astfel de program pentru a stimula instrumentele de garantare a unor facilităţi de plată între comercianţi, numite factoring sau scontare", a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria, unde a prezentat deciziile luate în şedinţa de guvern de miercuri.

Acesta a explicat cum funcţionează noile produse financiare.

"Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri şi servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanţator, către o bancă comercială şi să ceară, prin aşa-numitul produs de factoring, plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă şi cere plata în proporţie de până la 80% a facturii până la plata acesteia de către furnizor. Pentru a stimula o astfel de practică în economie, care funcţionează în economiile dezvoltate şi nu numai, Guvernul vine cu acest produs şi garantează în proporţie de 50% finanţatorului plata acestei facturi. Dacă un comerciant are o livrare de bunuri şi servicii cu un preţ de un milion de lei, cu termen de plată la trei luni, el poate merge imediat la bancă şi să ceară, până primeşte banii de la client, să ceară 80% din valoarea acestei facturi, respectiv 800 de mii de lei. Statul, Guvernul României, vine şi îi garantează finanţatorului 50% din această valoare, respectiv 400 de mii de lei. Astfel, banii circulă în economie mult mai repede şi se evită riscul de neplată şi de acumulare de arierate", a spus Dancă.

Oficialul din Executiv a arătat cum se va derula şi procedura în cazul scontării.

"În mod similar, scontarea funcţionează pentru valoarea acestor creanţe la valoarea lor nominală, respectiv atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de un finanţator, de către o bancă comercială la valoarea nominală, în întregime sau parţial. Şi în acest caz, produsul pe care l-am aprobat în şedinţa de guvern de ieri, IMM Factor, vine şi garantează în proporţie de 50% recuperarea acestor creanţe de către finanţator şi beneficiază, ca şi în cazul celorlalte produse, precum IMM Leasing, de aceleaşi avantaje din punct de vedere al costurilor de administrare, respectiv dobândă subvenţionată 50% şi costuri de administrare subvenţionate în proporţie de 100%", a precizat Dancă.

Plafonul maxim la un astfel de produs pentru un beneficiar este de 12 milioane de lei.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri