Adoptarea bugetului de stat pentru 2017 nu pare a fi un proces dificil dată fiind majoritatea largă obținută de PSD la alegeri. Își va respecta acest partid promisiunile? Care vor fi consecințele?
Deși este preferabil a îl avea cât de repede, absența bugetului, chiar la începutul anului viitor, nu va fi o dramă. Marele semn de întrebare privește însă dorința PSD de a își menține promisiunile cu riscul depășirii pragului de 3% petru deficitul bugetar.
Când va fi gata legea bugetului de stat
România ar putea avea o lege a bugetului de stat până la finele acestui an, însă tot atât de bine procesul ar putea fi amânat pentru începutul anului viitor, orice prognoză fiind dificilă la acest moment, spune Ionuț Dumitru, economist, șef al Consiliului Fiscal din România.
”Nu sunt convins că se va face după anul nou. Depinde cum vor fi negocierile, numirea premierului, cât de repede acesta își va face echipa. Teoretic este posibil ca săptămâna viitoare, Parlamentul nou să fie în funcțiune. (Apoi – n.red.) este o chestiune de câteva zile ca Guvernul să înainteze Parlamentului proiectul de buget”, spune el. Există însă și varianta de a nu avea un guvern aprobat, în funcțiune, iar ”ambele variante sunt la fel de posibile”.
”Se poate sa avem un guvern în jur de 20 decembrie dar sa nu pregătească bugetul și să amâne discuțiile pentru începutul anului viitor și aceasta e ste posibil”, spune economistul.
Va fi lipsa bugetului de stat o dramă?
Intrarea în 2017 fără un buget nu este dedorit, dar nu este nicio dramă. De regulă ordonatorii de credite (beneficiarii de fonduri de la buget) pot cheltui, până la momentul adoptării bugetului, 1/12 din suma avută la dispoziție în anul precedent sau 1/12 din suma din proiectul de buget dacă aceasta este mai mică decât cea cheltuită în anul precedent.
PSD nu pare a avea nevoie de mult timp pentru a realiza bugetul de stat. Declarații făcute zilele trecute de Liviu Dragnea, șeful partidului, arătau că o schiță a acestuia era deja făcută.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezetat miercuri schiţa bugetului general consolidat pe 2017 în viziunea PSD, precizând că acesta va fi prezentat Parlamentului în cel mult 10 zile de la formarea noului executiv. Indicatorii avuţi în vedere de PSD la schiţa de buget pe 2017 vizează o creştere economică de 5,5%, un deficit bugetar de 2,7% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 1,2%.
Își va respecta PSD promisiunile pentru 2017?
Lucrurile nu sunt însă atât de simple. Nimeni nu a intrat în detaliile schiței de buget prezentate de PSD pentru a vedea cât de solidă este aceasta. Atingerea unei creșteri economice de 5,5%, ipoteză ce stă la baza indicatorilor de buget prezentați de Liviu Dragnea nu pare însă probabilă. O creștere economică mai mică cu 1% decât cea prognozată scade partea de venituri bugetare în medie cu 600 milioane euro.
Ionuț Dumitru avertizează că în opinia sa PSD va trebui să aleagă între punerea în practică a promisiunilor electorale – ceea ce va împinge deficitul bugetar peste 3% și menținerea acestuia la mai puțin de 3%.
”Mergem cu acest buget peste 3% (deficit bugetar în PIB – n.red.) sau adoptăm un buget care ajustează veniturile și cheltuielile și ajungem sub 3% cu deficitul. Acestea sunt discuțiile dar în esență nu mai este mult de discutat”, spune el.
Depășirea pragului de 3% pentru deficitul bugetar aduce România în procedură de infrigement (dispută) în fața Comisiei Europene.
Ce a promis PSD
Pe lângă creșterile salariale adoptate de parlamentarii PSD în Parlament în domeniile învățământului și sănătății (măsuri atacate de către guvernul Cioloș la Curtea Constituțională) și lăsând de o parte eliminarea celor peste 100 de taxe aducătoare de venituri la buget, platforma PSD include și alte măsuri cu efect de dezechilibrare a bugetului de stat.
Pentru 2017 programul PSD prevede creșterea salariului minim la 1.400 de lei (chiar de la 1 ianuarie), eliminarea contributiilor de sănătate la pensionari, TVA zero la vânzarea de locuințe, creșterea punctului de pensie la 1.000 lei.