După cinci amânări, în sfârşit sunt gata. E vorba despre cei trei kilometri de şosea care leagă autostrada Bucureşti - Ploieşti de Capitală. Asta nu înseamnă că s-au terminat şi problemele. Şoseaua se încheie într-un semafor, iar şoferii sunt ajutaţi să-şi dea seama care sunt sensurile corecte de mers prin două indicatoare fixate cu... borduri.
Primii doi şoferi intraţi pe autostrada "urbană" sunt şi cei care au tăiat panglica. Înaintea momentului organizat cu fast de autorităţi, muncitorii au furat startul şi au făcut o primă poză...neoficială.
Odată cu terminarea ciotului de autostradă 3,3 kilometri de la intrarea în Bucureşti prin zona Petricani, autorităţile deschid traficului 6,5 kilometri de şosea de mare viteză din Autostrada A3.
„Se vor adăuga autostrăzii existente, care e construită între București şi Ploieşti, şi vor permite circulaţia continuă între București şi Ploieşti”, explică Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Teoretic, cei şase kilometri şi jumătate de autostradă dintre centura Bucureştiului și şoseaua Petricani vor putea fi parcurși în cel mult 5 minute. Peticul de şosea rapidă are însă câteva neajunsuri pentru şoferi.
Autostrada A3 București-Ploiești se oprește brusc la un semafor, așa că șoferii trebuie să fie foarte atenți și să încetinească din timp. Autoritățile spun că a fost singura soluție pe care au găsit-o având în vedere că autostrada se intersectează cu Șoseaua Petricani, o stradă intens circulată mai ales la orele de vârf.
„Dezastru. Autostradă în România cu semafoare la ea, la ieşire, nu am văzut niciodată”, spune un șofer.
„S-a căutat altă soluţie, am discutat în momentul în care am început construcţia. Fie un sens giratoriu, sau un pasaj care să survoleze, dar până la urmă soluţia care a fost agreată cu Primăria este această intersecţie în T semaforizată. Încurcă? Pe noi, pe autostradă, nu ne încurcă. Mai departe în Bucureşti vedem”, spune Alin Șerbănescu.
O altă problemă: şoferii vor sta des cu mâna pe schimbător pentru că sunt multe limite de viteze, de la 100 km/h în zona centurii, la 30 km/h în sensul giratoriu de la strada Gheorghiței. Asta dacă nu cumva încurcă sensul de mers. Indicatoarele au fost montate chiar în ziua inaugurării şi fixate cu borduri.
Recepţia ciotului de 3,3 kilometri de autostradă a fost amânată de cinci ori şi nici acum lucrurile nu stau cum trebuie.
„La nevoile pe care le avem noi înseamnă foarte puţin dacă ne uitam doar la cei 6,5 km. Înseamnă foarte puţin. Avem nevoie de 3000 de km de autostradă şi drumuri expres în România”, spune Ionuț Ciurea, reprezentant Pro Infrastructura.
Cei 3,3 kilometri de autostradă ar fi trebuit să fie gata în noiembrie 2017 şi au costat 130 de milioane de lei.
Până acum, cu tot cu această autostradă urbană, în 2018 au fost deschişi circulaţiei 60 de kilometri de şosea de mare viteză. Potrivit planurilor autorităţilor, la anul ar urma să mai avem alţi 116 kilometri de autostradă.