Prima zi de intrare în vigoare a ordonanței care interzice Uber și celelalte aplicații de ridesharing a produs efecte: cursele sunt mai scumpe. Mare parte dintre șoferii ocazionali de Uber au renunțat la job, de frica ordonanței, fapt care a făcut ca prețul pe kilometru să crească. Cei care transportă persoane în regim de taxi fără licență aleg să facă acest lucru doar ziua, în speranța că nu vor fi opriți de poliție și amendați.
Prima amendă pentru transport ilegal de persoane de după intrarea în vigoare a ordonanţei a fost dată ziua în amiaza mare, în zona Unirii, şi a iscat şi prima dispută pe această temă.
Contravenientul are autorizaţie, însă pentru altă localitate, nu pentru Bucureşti, aşa că agentul de circulaţie l-a amendat cu 1000 de lei. În replică, şoferul amendat a notat în procesul verbal că practică transportul de persoane în baza unui contract prestabilit cu o firmă din Bucureşti şi practic ar fi în regulă.
Alți șoferi Uber, Bolt şi Clever care au făcut curse azi spun că şi-au asumat riscuri uriaşe.
Reporter : Pe tine dacă te oprește acum, te amendeză?
Șofer : 6 luni numerele luate și până la 5.000 de lei amendă
Reporter : Tu acum ești în regulă?
Șofer Uber : Nu, cu absolut nimic.
Unii spun că au găsit soluţia - ies pe traseu doar ziua, când străzile sunt pline de maşini şi au mai puţine şanse să fie traşi pe dreapta de poliţişti.
„Păi, nu? Ce pot să facă? Să oprească toate mașinile”, spune un șofer Uber.
De prevederile ordonanţei intrate în vigoare azi scapă doar şoferii care au licenţă de transport persoane. Astfel de documente nu mai pot fi însă eliberate în Bucureşti. Legea spune că se pot da maximum 4 licențe la 1.000 de locuitori. În 2003, la intrarea în vigoare a Legii Taximetriei, Capitala avea - oficial - 1.926.325 de locuitori, adică echivalentul a 7.705 licenţe. Consiliul Local a suplimentat numărul până la 10.269. Legea a fost ocolită de anumite firme de taxi, care au licenţe obţinute în localităţi din Ilfov, dar fac curse în Bucureşti.
„Sunt niște băieți care vând un fel de licențe de transport, dar nu sunt pentru București”, spune un șofer Uber.
În aceste condiţii, mulţi dintre şoferii companiilor de ride-sharing au preferat să stea acasă sau chiar să-şi găsească altceva de lucru.
Prin urmare, maşinile au fost mai greu de găsit, ceea ce a dus la un preţ chiar şi cu 50% mai mare pentru curse, în prima zi de aplicare a noii legi.
În urmă cu o lună jumate, când a fost modificată Legea Taximetriei, Guvernul a promis și o ordonanță pentru reglementarea serviciului de ridesharing.
„Avem creionat un draft de act normativ, chiar azi ne-am întâlnit împreună cu Răzvan Cuc și cu reprezentanții ridesharing, mai avem cel puțin 3 puncte de definitivat și această ordonanță Va fi finaoizată”, spune Daniel Suciu, vice prim-ministru.
Șoferii de Uber spun că Ordonanța promisă ar fi trebuit să intre în vigoare până pe 16 mai.
FOTO: Gulliver/ Getty Images