Video Bogdan Mîndrescu: Obiectivul României, până în 2030, este atragerea de fonduri pentru transporturi în valoare de 6 miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură video Digi24

Banca Europeană de Investiții a acordat o finanțare în valoare de 132 de milioane de euro pentru un proiect ce vizează mobilitatea urbană durabilă și eficiența energetică în transporturi. Bogdan Mîndrescu, secretar de stat Ministerul Transporturilor, a declarat, la Digi 24, că obiectivul României în acest domeniu este să absoarbă finanțări de până la 6 miliarde până în 2030.

În cuantumul primei tranșe primite de la Banca Europeană de investiții, în valoare de 6,2 milioane de euro, România va achiziționa 12 garnituri de metrou de nouă generație și va finanța lucrări de electrificare a unor porțiuni de cale ferată.  

De asemenea, Bogdan Mîndrescu a menționat că România a reușit să mai obțină de la Bruxelles finanțare pentru studiile de fezabilitate pentru proiecte de electrificare a căii ferate, în valoare de 1,8 miliarde de euro,  și că s-a reușit accesarea unor fonduri ce au depășit un miliard de euro, pentru componenta de eficiență energetică în transporturi, gradul de absorbție pe exercițiul financiar precedent fiind de 125%.

Secretarul de stat în ministerul Transporturilor a mai menționat faptul că, în prezent, sunt în derulare proiecte de autostrăzi, drumuri expres care însumează aproximativ 720 km, cu o valoare de peste 10 miliarde de euro.

Bogdan Mîndrescu a ținut să mai precizeze faptul că, în prezent, se află în derulare un program cu finanțare integral nerambursabilă, din Fondul de Modernizare, care, prin construcția unor parcuri fotovoltaice, va asigura energia necesară funcționarii a patru aeroporturi din țară: Timișoara, Constanța. Aeroportul Băneasa și Otopeni și că sunt așteptate și celelalte unități aeroportuare din țară să depună proiecte.

_______________

Jurnalist Digi24: Care este situația cu investițiile europene din domeniul transporturilor, cât reprezinta mai exact? 

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat Ministerul Transporturilor: Acum depinde despre ce parte de investiții în fonduri europene discutăm. Avem programul infrastructură mare, unde noi am fost doar organism intermediar și am reușit să închidem cu absorbție de 125 % exercițiul trecut. Avem exercițiul actual unde deja am trecut pe partea de supra contractare în PT. Și, de asemenea, am reușit să accesăm bani din Fondul de modernizare, bani care sunt gestionat și destinați inițial zonei de energie, dar a mers pe componenta de eficiență energetică în transporturi și, după ultimele aprobări transmise de BEI, am reușit să depășim un miliard de euro alocare din Fondul de modernizare.

Noi targetăm să depășim 6 miliarde până în 2030. Au fost ultimele trei aprobări care pe care le-am primit cu privire la sumele de aproximativ 394 de milioane de euro, pe care le-ați anunțat mai devreme în emisiune. De asemenea, căutăm să finanțăm alte lucruri mai departe. Colegii mei au fost la Bruxelles și au reușit la Comisie obțină finanțarea studiilor de fezabilitate pentru electrificări în valoare de 1,8 miliarde. Deci, în anii următori ne pregătim să depunem electrificări de peste 1,8 miliarde de euro pe Fondul de modernizare.De asemenea, și multe alte proiecte.

Jurnalist Digi24: Toată lumea își dorește să vadă cât mai multe a autostrăzii. Câți kilometri de autostradă se vor face în următorii ani? Ce proiecte există în derulare, mai exact, la Ministerul Transporturilor pe bani europeni în următorii ani? 

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat Ministerul Transporturilor: În prezent, Ministerul Transportului și Infrastructurii, prin CNAIR are în derulare proiecte de autostrăzi, drumuri expres care însumează aproximativ 720 km cu o valoare de peste 10 miliarde de euro. Dintre care avem cele mai importante proiecte, după cum bile le știți: Autostrada A7, Autostrada A1, Transilvania, Autostrada A8, capetele dintre Târgu Mureș - Târgu neamț și multe alte proiecte.

Jurnalist Digi24: În ceea ce privește aeroporturile, când vor produce singure energia de care au nevoie?

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat Ministerul Transporturilor: Aici cred că discuție care trebuie să o purtați cu aeroporturile pentru că fiecare are un necesar. Noi gestionăm deocamdată trei aeroporturi, trei companii, pentru că compania aeroporturi București are două aeroporturi. În total avem patru aeroporturi: Timișoara, Constanța și Compania Aeroporturi București: Aeroportul Băneasa și Otopeni. Am pornit acest program pentru zona de fotovoltaice cu finanțare sută la sută din Fondul de modernizare, 100% nerambursabil. și așteptăm să vină cu proiecte.

Am avut o întâlnire la Ministerul Transporilor cu absolut toate aeroporturile, cu Asociația Aeroporturilor din România și ne dorim să le creăm și noi axe de finanțare.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai veche stațiune montană din România atrage anual mii de turiști. Peisajul îți taie respirația
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
CRBL nu-și mai ascunde sentimentele pentru iubita tinerică. Dovezile publice de iubire pentru Olga, aflată la...
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Al Pacino a renunțat la alcool și droguri: „Nu știam ce se întâmplă cu mine!”
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
UTV
Pepe contesta acuzatiile Ralucai Pastrama: Batalia pentru custodia fetelor ajunge in instanta. „Daca ii dau...