În timp ce unele societăți au menținut aceleași tarife RCA și după intrarea în vigoare a tarifelor de referință stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară, alte societăți au crescut aceste tarife și cu 20%.
Preţurile asigurărilor auto obligatorii RCA au crescut cu mai puţin de 5% în prima zi de după eliminarea plafoanelor, îngrijorarea transportatorilor potrivit cărora preţurile ar putea exploda nefiind justificată, dar există probabil creşteri mai mari în cazul a circa 3% dintre şoferii de camioane care au avut multe daune, în special în străinătate. Tarifele pot scădea în cazul şoferilor cu un comportament corect, a declarat vineri, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
Vineri este prima zi cu preţuri ale poliţelor RCA teoretic libere, dar cu o grilă de preţuri orientative fixată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după şase luni de tarife îngheţate.
Informația nu se aplică însă la toate societățile de asigurare. Spre exemplu, una dintre societățile importante de pe piață a majorat și cu 20% tariful perceput unor șoferi. Societatea în cauză are capital austriac și practică tarife mai mici decât alte societăți importante de pe piață în urma faptului că a renunțat să ofere Carte Verde pentru Turcia și Rusia.
Dacă zilele trecute, pentru o poliță pe șase luni, la o clasă de Bonus B8, mașină cu motor sub 1,6 litri, șofer cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, domiciliat în București, societatea în cauză cerea sub 250 de lei, acum aceeași poliță costă la aceeași societate 308 lei, deci cu peste 50 de lei în plus. Noul tarif este cel care rezultă din completarea informațiilor solicitate pe platformele de calcul ale brokerilor de asigurări.
Alte două societăți ce practicau tarife foarte apropiate de prima societate și-au menținut ofertele.
”Se poate spune că în proporție majoritară societățile și-au menționat tarifele. Eu am găsit oferte chiar mai ieftine față de zilele trecute. Important este faptul că șoferii pot avea RCA la tarife egale cu cele de zilele trecute (la alte companii de asigurări – n.red)”, spune președintele UNSICAR.
Până în prezent, au fost observate creşteri de preţuri de sub 5% la RCA, dar, probabil, ele vor fi mai mari în cazul şoferilor de camioane care au avut daune mai multe, consideră Andriescu.
”Am făcut o simulare, atât pe persoane fizice, cât şi pe persoane juridice, inclusiv la vehicule comerciale, şi am observat creşteri de sub 5%. Cred ca îngrijorarea transportatorilor, care a dus la presiunea adoptarii legi RCA în pripă, nu a fost justificată. Probabil, tarifele vor creşte mai mult la şoferii de camioane care au înregistrat daune multe, circa 3% dintr-un total de aproximativ 200.000. În cazul şoferilor cu un comportament corect, probabil că tarifele vor scădea”, a declarat Andriescu, pentru News.ro.