Ministrul Transporturilor s-a arătat nemulțumit de STB, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, și acuză o întârziere cu privire la recepția lucrărilor la suprafață a metroului de pe Magistrala M5 în zona liniei tramvaiului 41. În acest sens, Lucian Bode i-a cerut primarului general, Gabriela Firea, să sprijine toate activitățile care să ducă la darea în trafic a magistralei.
„Eu mă feresc să mai fac anunțuri pe seama Magistralei M5, din Drumul Taberei. În momentul când am preluat mandatul l-am considerat unul dintre cele mai importante proiecte de investiții din București. Preocupat fiind ca acest obiectiv să fie finalizat cât mai repede, după câteva săptămâni de analiză cu toate companiile implicate în cele trei contracte – de structură, finisaje și semnalizări – au ajuns la concluzia că 30 iunie este termenul pe care și-l pot asuma cu managementul companiei Metrorex. L-au asumat și nu l-au respectat”, a spus Bode, marți seară, la Digi24.
Ministrul a spus că cele trei companii au venit „cu tot felul de explicații, două dintre ele plauzibile”.
„Promitacii din noiembrie 2019 s-au transformat în explitaci. Explicau cum nu se poate, atunci (la vizita din 22 iunie, n.red.) au spus două lucruri: la centrala de ventilație de la Piața Moghioroș, una din cele șase centrale de pe magistrală, când au început lucrările au apărut probleme cu apele din infiltrații. Mi-au explicat că, dacă măresc ritmul, riscă să compromită și mai mult termenul de finalizare. Mai mult, am avut neșansa ca doi angajați care lucrau la respectiva centrală să fie depistați cu coronavirus și 64-65 de angajați au fost trimiși în izolare, două săptămâni”, a completat el.
Lucian Bode a mai spus că mai este nevoie și de finalizarea tuturor testelor, care au început pe 17 august: electroenergetice, dinamice, cu tonaj, cu tren cu viteză mare, cu tren cu viteză mică, cu tren gabaritic.
„Sunt opt trenuri, între orele 12:00-17:00, care circulă pe acest tronson pentru efectuarea testelor dinamice (...) și suntem în situația în care, în paralel, realizăm recepția pe secțiuni”, precizând că este vorba despre luni a fost prima întâlnire a comisiei de recepție a lucrărilor, care vor avea loc pe componente.
Ministrul a mai spus că a avut „neplăcuta surpriză” ca din cei 25 de membri ai comisiei de recepție să lipsească reprezentantul Primăriei Capitalei. „Chiar nu vreau să politizez absolut deloc această investiție”, a subliniat el.
„Evident că putem (să facem investiția – n.red.), n-o să așteptăm noi după reprezentantul Primăriei. Eu am tratat această investiție ca pentru toți bucureștenii, nu ca pentru un partid politic sau altul. (...) Specialiștii spun că, în luna septembrie, noi putem să finalizăm toate aceste teste și în luna septembrie să avem posibilitatea să circulăm cu trenul pe cele 10 stații de pe Magistrala M5”, a afirmat ministrul Transporturilor.
El a precizat că directorul Metrorex și un secretar de stat vizitează zilnic șantierul de la metrou.
Întrebat dacă metroul va fi dat în folosință pe 14 septembrie, în prima zi de școală, Bode a răspuns că „ar fi cea mai bună veste pe care am putea să o dăm copiilor și bucureștenilor. Nu depinde de minister, depinde strict de modul de desfășurare aceste operațiuni necesare”. Totodată, oficialul a refuzat să vorbească despre deschiderea circulației în prejma alegerilor din 27 septembrie.
În plus, ministrul a răspuns că nu poate vorbi despre o încercare a PMB de întârziere a recepției, dar s-a arătat nemulțumit de STB.
„Pentru a finaliza lucrările la suprafață în zona liniei de tramvai 41, avem nevoie ca STB să ne acorde o pauză, să suspende circulația. Inițial au spus că sunt de acord, iar când Metrorex a trimis un document în scris către STB, răspunsul a fost în octombrie pot să realizeze această pauză, motivând că nu au suficiente autobuze pentru a înlocui tramvaiul 41. Știu ce trafic este, dar știți ce înseamnă octombrie? Sistemul de termoficare este deja în funcție, înseamnă că nu putem interveni pentru că suntem obligați să deviem o conductă. Asta înseamnă că vom finaliza lucrările la suprafață undeva în primăvara anului viitor”, a subliniat Lucian Bode.
El a dezvăluit că are de gând să poarte o discuție „cât se poate de normală și de civilizată cu Gabriela Firea.
„Fac un apel public să sprijine toate activitățile care să ducă la darea în trafic, cu călători, a magistralei de metrou M5”, a spus ministrul.