Guvernul asigură UBER că modificările aduse legii taximetriei nu îi vor afecta
Data publicării:
Oficialii UBER România susţin că au primit asigurări de la miniştrii cu care s-au întâlnit joi că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER şi nici şoferii parteneri.
UBER România precizează că oficialii companiei s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu şi cu reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).
„În cadrul discuţiei referitoare la evenimentele din ultimele zile, am primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER şi nici şoferii parteneri. UBER nu este un serviciu de taxi, lucru agreat inclusiv de către reprezentanţii Guvernului”, declară oficialii UBER România.
Ei salută deschiderea Guvernului României, care şi-a exprimat intenţia de a defini şi reglementa serviciile de ridesharing în linie cu recomandările Comisiei Europene şi îşi exprimă încrederea că vor urma paşi concreţi în perioada imediat următoare.
Transportatorii şi taximetriştii care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat, miercuri, în faţa sediului Guvernului, faţă de a ceea ce ei numesc pirateria de pe piaţă, desfăşurată în special prin cadrul platformei Uber. Ei au acuzat platforma de ride-sharing Uber de transport nelegal în România, scrie News.ro.
„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitatea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, a precizat COTAR într-un comunicat. „Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, aşa cum s-a întâmplat în ţările europene, unde statul a vrut să-şi protejeje transportatorii autorizaţi. Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera, conform legii”, solicită COTAR.
Transportatorii au renunţat la protest după ce delegaţia acestora primită la Guvern a ajuns la un acord privind privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.
Delegaţia taximetriştilor a ajuns la un acord cu ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care ar urma să fie adoptată în maximum 30 de zile. „Va fi promovat, în maxim de 30 de zile, proiectul OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de către MInisterul Transporturilor (...) către Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Proiectul a fost întocmit în urma discuţiilor cu reprezentanţii COTAR din 10 martie 2017. Se va menţine dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiţii, reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest din 26, 27 şi 28 aprilie”, este textul acordului semnat de reprezentanţii COTAR cu ministrul Petrea.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, cu privire la nemulţumirile taximeştrilor, că înţelege că există lucruri care nu sunt reglementare, ce trebuie rezolvate, însă nu prin încălcarea drepturilor altora, fiind nevoie de o dezbatere publică şi un proiect de lege în acest sens, nu de OUG. El a precizat că „în niciun caz” nu va fi emisă OUG.
Comunicatul companiei Uber:
„În cursul zilei de astăzi, 27 aprilie 2017, ne-am întâlnit cu Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu și reprezentanți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). În cadrul discuției referitoare la evenimentele din ultimele zile, am primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri. UBER nu este un serviciu de taxi, lucru agreat inclusiv de către reprezentanții Guvernului. Salutăm deschiderea Guvernului României, care și-a exprimat intenția de a defini și reglementa serviciile de ridesharing în linie cu recomandările Comisiei Europene și suntem încrezători că vor urma pași concreți în perioada imediat următoare.”