Mii de oameni merg zilnic la serviciu în microbuze arhipline, înghesuiţi ca sacii de cartofi. Între localităţile din Ilfov şi Bucureşti, acesta pare să fie standardul transportului în comun. Călătorii acceptă orice, doar ca să nu întârzie la serviciu. Iar patronii firmelor de transport preferă să plătească amenzi, dar să încaseze bani mulţi pe bilete. Digi24 a realizat un reportaj cu camera ascunsă.
Ora 8 dimineaţa, ruta Pipera-Tunari. Unul din zecile de microbuze care fac traseul zilnic. Este plin pînă la refuz, dar şoferul opreşte pentru a lua încă un pasager. Femeia rămâne blocată pe treapta de la uşă. Nu poate înainta aşa că va călători lipită de parbriz. Un alt pasager se sprijină de geamul uşii. Şoferul demarează.
„La un impact oricât de mic la această poziţie şi la acest nivel de ocupare a microbuzului, accidentul va deveni brusc unul extrem de grav. Parbrizul nu se mişcă de la locul lui. Uităm de povestea filmelor cu Van Damme când oamenii trec prin parbriz... Orice impact va duce, în poziţia asta, la o fractură de cervicală a acestei doamne, un accident extrem de grav care duce la deces sau la infirmitate pe viaţă", explică Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră.
Şoferii microbuzelor ignoră cu bună ştiinţă legea şi iau zeci de oameni în maşină, deşi ar trebui să transporte pasageri doar pe scaune.
Asta se întâmplă numai la orele de vârf, se apără un șofer.
Legea vă interzice şi la orele de vârf şi la orele de nevârf, îi spune reporterul.
Problema e în felul următor, şi la metrou şi peste tot se circulă în acelaşi mod, este explicația șoferului.
Nu consideraţi că este riscant până la urmă să mergeţi aşa?
Să ştiţi că, Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva, se întâmplă şi dacă e pe locuri şi dacă sunt persoane în picioare.
Pasagerii ignoră şi ei pericolul şi invocă graba de a ajunge la serviciu.
- Da, este jalnic, recunoaște unul dintre ei.
- De ce acceptaţi să călătoriţi în picioare?
- Este singurul mijloc de transport, eu merg 2,3,4 staţii, nu am ce face.
- Nu vi se pare riscant?
- Ba da, dar e şi riscant să îmi pierd jobul până la urmă.
„Şi dacă trebuie să ajung aici, ce să fac?! Să aştept..., ei oricum nu or să plece cu maxitaxi numai pe scaune cu pasagerii”, explică un alt pasager.
Numai în acest an angajaţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier i-au amendat de mai multe ori pe şoferii care supraîncarcă maşinile cu oameni. Dupa cum se vede, o amendă de 14 mii de lei nu prea îi sperie.
„Nu putem să retragem licenţa. Aceasta se retrage în anumite condiţii în care operatorul nu efectuează cursele sau primeşte o sancţiune în care i se suspedă licenţa de transport a firmei”, spune Mihai Alecu, șef Serviciu Monitorizare și Control ISCTR.
Cum profitul zilnic e mai mare decît amenda ocazională, patronii firmelor de transport continuă să îşi facă propriile legi.