Cele cinci zile libere în care românii s-au distrat la trecerea dintre ani s-au încheiat cu mulţi nervi şi multe ore pierdute pe drumul spre casă. O situaţie care, din păcate, face şi ea parte din „tradiţia” sărbătorilor. Pe unele porţiuni ale Drumului Naţional 1, spre Bucureşti, s-a circulat cu o viteză de 5 kilometri pe oră. Ocazie cu care turiştii şi-au amintit de toate autostrăzile promise şi neconstruite în România.
- Am făcut 2 kilometri într-o oră. Jale! spune un șofer.
- Cu ce viteza mergeți pe aici? Cu 5 la oră, 3 la oră.
- Foarte, foarte greu, ca melcul ajungem de la Constanța la Moeciu.
În medie, şoferii care se îndreptau spre staţiunile montane nu au putut înainta mai mult de 60-70 de metri pe minut.
Siliţi să aştepte ore în şir în trafic, şoferii au avut timp să se gândească cum ar putea scăpa cu toţii de deja traditionala aglomeraţie. „Eu aș face simplu: cu 10 mașini, 10 prieteni, aș bloca tot (arată transversal pe șosea) și atunci să vină să rezolve problema, dacă o autostradă e așa greu de făcut în România de 25 de ani”, spune un șofer.
În coloană au stat şi turiştii care au coborât din staţiunile montane. Un accident care a avut loc pe centura oraşului Sinaia a înrăutăţit situaţia.
Şi Valea Oltului a fost blocată în judeţul Vâlcea după ce un şofer a adormit la volan şi a provocat un accident grav. Chiar şi după ce maşinile implicate au fost scoase de şosea, tot greu s-a mers. Unii şoferi şi-au pierdut răbdarea şi au riscat, doar ca să nu piardă timpul. Au ocolit blocajul prin... albia râului Olt, fără să mai ţină cont că ar fi putut cădea în apă.
„Uitaţi, fraţilor, ce autostradă avem! România anului 2019... Accident pe Valea Oltului. Toată lumea circulă pe noua "autostradă". Stăm aici de ore în şir!”, a comentat cel care a filmat ineditele imagini (sursa: Facebook/Bogdan Hdm).
Şi turiştii care au plecat spre case din Bucovina au aglomerat drumurile. Oraşul Gura Humorului a fost paralizat de miile de maşini care veneau dinspre munte.
Mii de mașini blocate pe Transalpina
Mii de turişti şi-au început sau încheiat vacanţa blocaţi în viscol, pe drumul dintre Rânca şi Novaci. Bucata de şosea, care face parte din Transalpina, a fost închisă mai multe ore, din cauza vremii. Când a fost redeschisă, au putut circula doar cei care aveau lanțuri antiderapante. Iar turiştii care mergeau spre staţiune au fost nevoiţi să-i aştepte pe cei care plecau.
Drumul spre Rânca a fost blocat aproape o jumătate de zi, din cauza ninsorii şi a viscolului. La Novaci, maşinile celor care se îndreptau spre staţiune au format o coadă de 6 kilometri. Abia după lăsarea serii au pornit din nou la drum, prin zăpadă.
Diana Speretoiu - jurnalist Digi24: „Se circulă cu dificultate spre cota 1.600 în staţiunea montană Rânca şi asta pentru că bate vântul, vizibilitatea este scăzută, iar maşinile pot urca la munte doar cu anvelope de iarnă şi lanţuri”.
Niște tineri încearcă să pună lanţurile:
- Dă-i în spate uşor, dă-i în spate uşor.
- Fără lanţuri nu merge, nu?
- Nu, nu. Nu merge fără lanţuri.
Drumar: De la kilometrul 27 punem lanţurile, da? Cei care nu aveţi lanţuri nu are rost să mergeţi.
Peste 4.000 de autoturisme au coborât şi urcat pe Transalpina. Pe de o parte au fost cei a căror vacanţa s-a terminat. În celălalt sens, cei care abia acum mergeau să petreacă au aşteptat nu doar să se oprească viscolul, ci şi ca staţiunea să se elibereze.
„Suntem şi cu copii, nepoţi. Avem rezervorul plin, avem şi provizii”, dă asigurări un bărbat.
„Aşteptăm să ni se dea voie să înaintăm. Noi stăm cam de aproximativ o oră şi am înţeles că până nu se eliberează staţiunea, adică nu se mai coboară din staţiune, să nu mai fie aşa multe maşini, că-s blocate acolo la coborâre, nu ne dă voie să urcăm”, explică un altul.
„Ce să facem? Aşteptăm! Acum, la Bucureşti nu mă mai întorc de aici”, spune amuzată o femeie.
Potrivit cabanierilor, 8.000 de turişti s-au cazat la Rânca în cele cinci zile libere de Revelion. Acestora li s-au adăugat alte câteva mii care au venit doar pentru o zi.