Peste 150 de angajați ai Autorității Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, protestează luni în fața Ministerului Transporturilor. Nemulțumiții trebuie să restituie zeci de milioane de lei cu titlul de salarii încasate abuziv timp de doi ani, potrivit unor decizii ale conducerii.
Dacă mulți salariați din sectorul public au beneficiat în acest an de sporuri importante salariale, există angajați la stat cărora salariile le-au scăzut substanțial. Este vorba de câteva sute de angajați ai Autorității Feroviare Române (AFER) cărora începând de luna trecută salariile le-au scăzut cu până la 40%. Aceasta în urma unor decizii ale conducerii instituției care susține că nu face decât să pună în practică o decizie mai veche a Curții de Conturi. Instituția de control a stabilit că salariații AFER au beneficiat ilegal cel puțin doi ani de unele drepturi salariale.
Un audit efectuat în 2015 la entități ale Ministerului Transporturilor a susținut faptul că în anul 2013 AFER a efectuat plăți nelegale de natura cheltuielilor de personal în sumă totală estimată la 4.851.000 de lei, iar în anul 2014 a cheltuit 6.395.000 de lei.
Sumele nu sunt de ignorat. Ținând cont de faptul că bugetul de personal al AFER a fost în 2014 de 35,66 milioane lei, rezultă că sumele plătite ilegal în acel an au fost de aproape 18%.
"De luni de zile, de când avem un nou director general, angajații AFER lucrează într-un stres general, datorită faptului că acesta a emis cinci decizii, care mai de care mai controversate, prin care dorea — și în final a și reușit — să ne scadă salariile. Ultima decizie care a fost întocmită pe 6 septembrie este o decizie unilaterală, colectivă și generală. Pe lângă acest fapt, prin această decizie ne-au redus salariile retroactiv, adică începând cu luna august. Considerăm corect, conform Legii 5, respectiv Codul Muncii, să ni se fi întocmit acte adiționale la contractele individuale de muncă, nu să ni se ia o cotă din salarii, fără accept. În același timp, o considerăm o măsură ilegală", spune liderul de sindicat Alexa Ioneta.
Salariile angajaților din Autoritatea Feroviară Română (AFER) au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceștia pierzând sume cuprinse între 250 de lei și 2.000 de lei, a declarat, pe 12 septembrie, pentru Agerpres, Ioneta Alexe.
Cum explică liderul sindical anomalia? ''Situația ingrată în care a ajuns AFER-ul, instituție publică finanțată integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ și de interferență a unor diverse interese. La momentul apariției Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice salariații instituției aveau un contract colectiv de muncă în vigoare, drept pentru care au fost menținute în plată salariile stabilite. Începând cu anul 2012, la încetarea contractului colectiv de muncă au fost menținute salariile în plată conform completărilor și modificărilor Legii nr. 284/2010 care prevedeau 'menținerea în plată' a salariilor. Menționăm faptul că în AFER nu au mai avut loc majorări salariale din anul 2008. De aici au apărut problemele AFER, care, în urma controalelor Curții de Conturi, a fost atrasă în procese care sunt și în prezent pe rol", a explicat Ioneta Alexe.
Liderul sindical acuză că problema lor este ignorată de autorități. "Două luni am înaintat niște petiții, atât domnului ministru Cuc, președinților celor două Camere și prim ministrului României, prin care am prezentat situația în care se află AFER și, respectiv, salariații din AFER. Vreau să vă spun că de două luni nu am primit din partea acestora nicio reacție. Ce să înțelegem? Nu îi interesează? Suntem o autoritate? Nu reprezentăm nimic la nivel feroviar? Așteptăm niște răspunsuri din partea celor care ne conduc, atât pe linie administrativă, cât și politică”.