Transgaz a primit 180 de milioane de euro pentru un nou gazoduct

Data publicării:
transgaz

Transgaz a primit de la Comisia Europeană aproape 180 de milioane de euro. Banii trebuie folosiți pentru a construi o conductă care să lege Bulgaria de Ungaria și, cel puțin în teorie, lucrările ar urma să fie gata până în 2020.

Conducta ar urma să înceapă la Giurgiu și apoi să o ia către Vest, oarecum în paralel cu traseul Dunării. Ceea ce înseamnă că lucrările se vor face inclusiv în Oltenia, una dintre cele mai sărace, dar și printre cele mai ocolite zone ale țării de marile proiecte de infrastructură.

Când va ajunge în județul Timiș, conducta o va lua spre Nord și va ajunge la Arad. De aici, gazoductul se va conecta la rețeaua din Ungaria și ulterior, gazele vor putea ajunge în Europa Centrală și de Vest.

Conducta ar putea să transporte într-o primă fază aproximativ 25 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică de aproape două ori mai mult decât consumă România. Însă până când acest proiect își va atinge scopul, adică acela de a reduce dependența Europei de gazele rusești, mai e cale lungă.

Bulgarii trebuie să contruiască la rândul lor un sector de aproximativ 200 de kilometri, cu care să se conecteze la rețeaua grecilor.

Însă momentan, Comisia Europeană le-a aprobat vecinilor noștri doar finanțarea studiilor pentru acest proiect. Bulgarii au primit aproape 1,4 milioane de euro și trăgând linie, România este singura țară implicată în acest proiect care a primit bani pentru lucrările propriu-zise. E drept, la noi se va construi cea mai mare parte a infrastructurii, dar conform intențiilor Comisei Europene, viitoarea rețea de gazoducte ar urma să cuprindă și Slovenia, Croația, Grecia sau Turcia.

Cel puțin în teorie, toate aceste țări ar urma să se alimenteze din Azerbajan. Dar cum sancțiunile au fost ridicate, există și posibilitatea ca Uniunea Europeană să cumpere gaze din Iran, pe care să le aducă prin Turcia.

În teorie, în România s-ar mai putea construi și un al doilea gazoduct în anii ce vin. Este vorba de o secțiune a proiectului East Ring, care va începe în Nordul țării, la Medieșul Aurit și s-ar putea lega de conducta care trece prin Dobrogea, legând Ucraina de Bulgaria. Dacă acest proiect va fi aprobat de Comisia Europană, ar putea ajuta la creea unor locuri de muncă în Moldova, o altă regiune săracă a României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”