Grupuri conservatoare din Elveția plănuiesc să blocheze financiar orașele care vor să găzduiască Eurovision: „Celebrează satanismul”

Data actualizării: Data publicării:
Nemo pe scena eurovision
Elveția a câștigat dreptul de a găzdui cel mai mare eveniment muzical live din lume după ce cântărețul Nemo a triumfat în Suedia cu The Code. Foto: Profimedia

Grupurile conservatoare din Elveția amenință că vor împiedica orașele din Tara Cantoanelor să găzduiască Eurovisionul de anul viitor, forțând referendumuri care să blocheze finanțarea potențialelor orașe-gazdă, spunând că acest concurs muzical este un „eveniment de propagandă” care „promovează satanismul și ocultismul”, relatează The Guardian.

Țara a câștigat dreptul de a găzdui cel mai mare eveniment muzical live din lume după ce cântărețul elvețian Nemo a triumfat în Suedia cu melodia The Code. Orașele Zurich, Geneva, Berna și Basel au depus toate cereri pentru a găzdui spectacolul de cinci zile.

Partidul conservator creștin Uniunea Federală Democrată din Elveția (EDU) a declarat însă că va căuta să folosească „sistemul de democrație directă” al țării pentru a supune la vot cererile de finanțare depuse de orașele care s-au oferit să găzduiască evenimentul.

„Concursul Eurovision este o ocazie de propagandă îngrozitoare”, au spus reprezentanții EDU într-o postare pe o rețea de socializare marți. „O țară care oferă o scenă unui astfel de gunoi dezgustător nu își va îmbunătăți imaginea, ci doar își va prezenta propriul declin intelectual”, se arată în postare, potrivit The Guardian.

Samuel Kullmann, un politician important al EDU, a declarat pentru postul elvețian SRF că partidul său este deranjat de „celebrarea în creștere, sau cel puțin toleranța față de satanism și ocultism” a Eurovision. „Din ce în ce mai mulți artiști prezintă mesaje oculte fățișe și le subliniază cu simbolurile respective”, a spus el.

Spectacolul de scenă al cântăreței irlandeze Bambie Thug la concursul din 2024 a implicat un dansator cu coarne asemănător diavolului, și un cerc de lumânări care formau o pentagramă. Este cunoscut că în forma sa inversată este un simbol satanic cunoscut, notează publicația The Guardian.

În finala de la Malmo, Nemo a devenit primul artist non-binar care a câștigat concursul în istoria sa de 68 de ani, cu o melodie care promovează identitatea dincolo de normele de gen masculin și feminin.

EDU este un partid politic minor, cu un singur loc în consiliul național elvețian, dar cererile sale pentru referendum au fost susținute în unele cantoane de partidul mai mare al Poporului Elvețian (SVP), de dreapta, și de asociația contribuabililor elvețieni.

Orice referendum care vizează orașele elvețiene interesate să găzduiască Eurovision nu ar fi neapărat în favoarea politicienilor de dreapta, dar amenințarea cu o consultare populară provoacă o incertitudine imensă organizatorilor.

Votul nu va avea loc înainte de noiembrie, dar orașul-gazdă pentru evenimentul din luna mai 2025 este programat să fie ales de Swiss Broadcasting Corporation, în consultare cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune, până la sfârșitul lunii august.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale