România s-a angajat ca în următorii şase ani să-şi reducă emisiile de noxe cu 20%, prin creşterea, în aceeaşi proporţie, a metodelor de producere a energiei verzi. Sau, cel puţin aşa susţin Agenţiile pentru Protecţia Mediului.
În realitate însă, lucrurile sunt mai complicate. O firmă din Oradea a propus transformarea apei geotermale în electricitate cu ajutorul unor centrale. Ar fi o iniţiativă unică în România, iar pentru a-i demonstra eficienţa specialiştii au pus în funcţiune o microcentrală care funcţionează pe acest principiu.
„În acest moment senzorul ne indică o temperatură de 102 grade a apei geotermale, producem brut 39 de kilowaţi, iar net 37 de kilowaţi energie electrică”, spune Andrei Cozman, inginer termoenergetic.
Investiţia a costat 350.000 de euro, iar microcentrala poate produce într-un an 400 de megawaţi.
Astfel de proiecte sunt susţinute de Uniunea Europeană, prin politica certificatelor verzi. Firma din Oradea nu a primit nici până acum un astfel de certificat.
De fapt, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nici nu ar fi anunţat până acum Comisia Europeană despre existenţa acestui proiect.
„Ni se explică că fiind singurul proiect din România pe ape geotermale, încă nu se poate face notificarea. În lege nu e prevăzut că trebuie să fie unul zece sau 100 de proiecte”, susține Alin Iacobescu, directorul firmei ce a implementat proiectul.
„Având în vedere beneficiile utilizării energiei geotermale, începând din luna aprilie 2014, vor fi analizate toate informaţiile primite până la această dată referitoare la proiecte de centrale de producere a energiei electrice utilizând energie geotermală”, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei.
Firma spune că neacordarea certificatelor verzi ar face nerentabilă afacerea. Practic, pentru fiecare megawatt de energie nepoluantă, producătorul ar trebui să primească un certificat cu o valoare cuprinsă între 27 si 55 de euro.