În urmă cu mai bine de zece ani, investitorii cumpărau sute de hectare de teren agricol cu doar câteva mii de euro. Sumele au ajuns acum să fie de ordinul milioanelor, pentru că suprafeţele mari sunt rare. În judeţul Braşov, preţul unui hectar de teren arabil a ajuns la nivelul record de 9.000 de euro.
„Terenul e atât de scump pentru că este comasat, se poate face agricultură perfomantă și are acces la un sistem de irigații”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.
40 de hectare au fost scoase la vânzare de o doar săptămână şi şi-au găsit deja cumpărător. Este vorba despre un canadian care vrea să facă o fermă de vaci.
Nu doar în Braşov preţul terenurilor a explodat. În Olt, valoarea unui hectar s-a triplat în ultimul an pentru că solul este propice pentru culturile de cereale care aduc profituri substanţiale.
„Un teren arabil, agricol, în județul Olt se vinde cu minim 3.000 de euro, ajungând undeva între 5,6,7 mii de euro”, spune Ion Păunel, preşedintele sindicatului producătorilor agricoli.
Tot în sudul ţării, pentru un teren aflat la 30 de kilometri de Bucureşti, proprietarul cere 4.000 de euro pentru fiecare din cele 50 de hectare. Preţuri mari sunt şi în Constanţa, unde un hectar costă 3.400 de euro. Iar asta pentru că se află la mică distanţă de port.
„Să fie aproape de mijloacele de transport industriale. Dacă ai suprafață mare și ai producție mare, trebuie să ai cu ce să o transporți. Doi - trebuie să fii aproape de depozite”, spune Dragos Vîlceanu, analist imobiliar.
Jumătate dintre cei care cumpără terenuri agricole sunt investitori străini. Ei deţin în acest moment 10% din suprafaţa arabilă a României.
„Potențialul este intuit de străini, la ei acasă suprafețele sunt aproape ocupate, la noi încă sunt suprafețe mari, prețul este foarte mic, deși prețul la cereale e la fel în toată Europa,” mai spune Dragos Vîlceanu.
Cu toate că preţurile terenurilor din România au crescut de 25 de ori în ultimii zece ani, acestea sunt de zece ori mai mici decât în Olanda sau Marea Britanie.