Teodorovici împarte derogări de la legile achizițiilor și finanțelor

Doru Cireaşă Data publicării:
salasport

N-aveți încă buget pe 2019, nicio problemă. Faceți licitația dar vă rezervați dreptul de a nu semna contractul dacă nu veți avea bani, este sfatul ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, către primarii de comune.

Soluția originală aparține ministrului de Finanțe și a fost recomandată de acesta luni membrilor Asociației Comunelor din România. De ani buni legea finanțelor publice obligă la organizarea unei licitații de lucrări sau bunuri și servicii doar după ce se prevede și sursa de finanțare pentru acestea

Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Eugen Teodorovici, le-a recomandat luni membrilor Asociaţiei Comunelor din România să lanseze achiziţii publice, chiar dacă nu au sursa de finanţare identificată, folosind clauza suspensivă, astfel încât comunele să economisească timp.

Clauza suspensivă „permite” autorității care organizează licitația să o anuleze și să nu semneze contractul dacă pentru obiectul acestuia nu sunt prevăzuți bani în buget.

Inventivitatea soluției are costuri pentru firmele participante, acestea fiind nevoie să cheltuie bani cu elaborarea ofertelor aferente.


"Vizavi de MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, n.red.), o să primiţi două scrisori din partea MDRAP. Prima se referă la lansarea de orice licitaţie, chiar şi cea pentru care nu aveţi sursă de finanţare. Vă indicăm în acea scrisoare inclusiv modelul de clauză suspensivă, adică puteţi lansa o achiziţie de ce doriţi dumneavoastră, neavând sursa de finanţare, punând acea clauză în documentaţia de atribuire, clauză care spune că veţi semna contractul atunci când veţi avea sursa de finanţare. Ca să economisim timp, proceduri, evaluări, nu staţi până când identificaţi sursa de finanţare", a afirmat Teodorovici.

Anul trecut însă Guvernul a dat o ordonanță de urgență, aprobată ulterior prin legea 11 din 2018, care permite pornirea licitației fără a exista banii prevăzuți. Legea menționată mai permite însă folosirea „clauzei suspensive” doar dacă autoritatea care dă contractul are la rândul acesteia semnată o așa zisă „clauză rezolutorie” cu autoritățile de management. Adică, dacă autoritățile nu dau bani unei primării pentru un proiect, atunci aceasta are dreptul de a nu da contractul unei firme, deși aceasta l-a câștigat prin licitație.

Autoritatea de Achiziții scoasă din joc

Ministrul intermiar al Dezvoltării a amintit, referitor la legea achiziţiilor publice, că nu mai există obligativitatea avizării de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) a documentaţiilor întocmite de primăriile comunelor.

"A doua chestiune este despre legea de achiziţii publice: Ordonanţa 114 a scos practic de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice acea obligativitate de a avea un control pe documentaţia de atribuire înainte să o lansaţi. Deci, pe fondurile europene, doar AM-urile rămân responsabile, deci ANAP nu mai dă nici un fel de aviz ex-ante pe documentaţie, iar al doilea lucru important e ca nu e obligatorie avizarea de către ANAP a documentaţiilor pe care dvs. le aprobaţi. Se face numai voluntar, în limita a 5% din întregul număr de proceduri la nivel naţional. Cu alte cuvinte: faceţi-vă documentaţia, lansaţi-o frumos în SEAP, fără orice alt aviz, şi punct. Deci este o măsură care să urgenteze foarte mult partea de achiziţii publice", a declarat Teodorovici.

Posibilitatea ca primăriile să nu mai înainteze documentațiile de licitație către ANAP este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte este posibil ca  procedurile să fie urgentate, însă, pe de altă parte, acestea riscă să fie contestate, în urma lansării unor documentații incorecte, iar procedurile să fie întârziate semnificativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...