Dincolo de plăţile pe care fiecare român le poate face cu cardul conştient fiind că aşa ia parte la reducerea evaziunii fiscale, statul român ar trebui să fie primul care să se folosească de această facilitate. 48 de milioane de lei au ajuns în bugetul statului prin intermediul ghişeul.ro, dar în cinci ani.
Este o sumă infimă în condiţiile în care doar pentru taxele de proprietate, statul încasează anual cel puţin cinci miliarde de lei.
În plus, dacă ar pune la punct plata electronică a taxelor şi impozitelor, statul ar economisi în jur de 23 de milioane de lei doar de pe urma cheltuielilor de administrare.
Doar că românii nu folosesc prea des cardul pentru plăţi online, abia îl folosesc la plata cumpărăturilor în magazine.
Date recente de la VISA arată că în ţările unde plăţile electronice sunt la ordinea zilei, economia subterană nu trece de zece la sută.
În România, procentul ajunge la 28%, adică aproape 30 de milioane de euro de pe urma cărora statul nu încasează nicio taxă.
La noi, până şi comerţul online se face tot cu plată numerar tocmai din cauza neîncrederii. Clienții preferă să plătească produsul abia atunci când ajunge curierul şi pot desface coletul, decât să plătească în avans, prin PayPal, şi să aştepte apoi livrarea.
Aşa se explică faptul că, în doar trei luni, românii au scos de la bancomate nu mai puţin de 34 de miliarde de lei. Numărul retragerilor este mai mic, însă sumele sunt cu mult mai mari.
Datele băncii naţionale arată că în perioada iulie - septembrie, românii au retras de la bancomat cu două miliarde de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2014. Cum cele trei luni sunt luni de concedii, explicaţia vine din faptul că oamenii au avut nevoie de numerar în vacanţe.
Din nou, plata unei concediu se poate face şi cu ajutorul cardului şi în acest mod te asiguri că nu iei partea la evaziunea fiscală din turism. Estimările patronatelor din turism susţin că aproape 40 la sută din industria de profil nu ar fi fiscalizată. Primul pas pentru rezolvarea situaţiei ar fi ca românii să plătească fie pe internet, fie la recepţie direct cu cardul bancar. Tot cardul poate fi folosit la restaurant şi atfel de asiguri că bonul tău este prins în contabilitate.
Când vine vorba despre plăţile la comercianţi, datele BNR arată că numărul POS-urilor a crescut cu patru la sută. A crescut şi numărul plăţilor cu cardul. 55 de milioane de tranzacţii au fost înregistrate în perioada iulie - septembrie, în valoare totală de 6,5 milioane de lei.
În tot acest timp, România pierde anual peste 20 de miliarde de euro doar din taxe şi impozite. 60 la sută din evaziune este generată doar de TVA.
Însă lucrurile par că se schimbă. Finanţele vor angaja, pe o perioadă de trei ani, un specialist care să se ocupe de implementarea sistemului de plăţi cu cardul ale impozitelor şi taxelor, care va fi plătită cu 5.000 de euro net pe lună, finanţarea pentru modernizarea infrastructurii Trezoreriei urmând să fie semnată în decembrie.