„Taxa pe stâlp” va fi redusă la 1%. Tanczos Barna, precizări despre normele de implementare

Data actualizării: Data publicării:
SEDINTA DE GUVERN
Foto: Tanczos Barna, ministrul Finanțelor / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a decis în şedinţa de luni ca taxa pentru construcţii speciale („taxa pe stâlp”) să fie redusă de la 1,5%, cum era prevăzută iniţial în „Ordonanţa trenuleţ”, la 1%, iar normele de implementare a acestei măsuri urmează a fi elaborate în termen 90 de zile, a anunţat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

„Ordonanţa de urgenţă prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcţiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcţii speciale. (...) Astăzi s-a făcut o modificare, nu mai este de 1,5% este de 1%. Impozitul se va aplica conform ordonanţei pe alte construcţii decât cele care sunt impozitate la nivel local", a explicat ministrul Finanţelor.

El a adăugat că Ministerul de Finanţe va veni cu o propunere de norme şi vor fi analizate inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicaţii etc.

„Este un domeniu foarte complex. Eu mi-aş fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie. (...) Veniturile se fac venituri la buget. Dar, încă o dată, în următoarele 90 de zile avem răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact şi de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte şi norme care pot să ducă la o implementare reală. (...) Impactul trebuie calculat într-adevăr pe fiecare industrie în parte şi normele trebuie elaborate ca atare”, a precizat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, prima plată ar urma să fie făcută după data de 1 iulie şi a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme, scrie Agerpres. Această taxă este o recomandare a Băncii Mondiale, a precizat Tanczos Barna.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Federaţia Patronală a Energiei (FPE) a atras atenţia luni dimineaţa că măsura privind introducerea unei taxe de 1,5% aplicabile construcţiilor speciale (aşa numita „taxă pe stâlp”) a fost propusă fără consultare şi fără un dialog social prealabil cu actorii din domeniu şi considera că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane
Digi FM
Meghan Markle a revenit pe Instagram după cinci ani de absenţă. Imaginile inedite sunt virale
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
Foto Heather Graham și-a încheiat anul în costum de baie, înconjurată de zăpadă. Actrița împlinește 55 de ani...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025