Guvernul vrea să încaseze 1,5 miliarde de lei din taxa pe stâlp. Lucrurile nu sunt însă deloc clare pentru firmele care trebuie să achite banii. Iar termenul de plată se apropie - 25 mai.
„Este mare nevoie de norme. Sunt foarte multe neclarităţi în ordonanţă, din perspectiva impunerii”, spune Daniel Anghel, reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini.
Lămuriţi nu sunt nici oficialii de la BNR, care nu pot calcula impactul acestei taxe în preţuri.
„Noi am luat-o ca element al unui scenariu de risc. Aşa cum dvs. nu aveţi normele de aplicare, nici noi nu le avem şi nu ştim cum să calculăm respectiva taxă”, spune viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Clare sunt lucrurile doar pentru premier.
„Ne-am întâlnit și cu mediul de afaceri, toată lumea a înțeles foarte clar ce are de raportat și ce are de plătit, mai departe ce să vă zic...”, a spus Victor Ponta.
E contrazis, însă, de Ministerul de Finanţe, care a pus în discuţie publică normele de aplicare ale ordonanţei prin care s-a introdus taxa pe construcţii speciale. Dar, din experienţă, oamenii de afaceri nu cred că normele vor fi gata în două săptămâni, cât a rămas până la termenul limită de plată. Ca să evite eventuale penalităţi, ei propun suspendarea taxei.
Au căutat ajutor la Parlament, dar n-au avut succes. Aleşii sunt în vacanţă.
„Am fost în Parlament, pentru că e în comisie. Ne-am întâlnit cu domnii din Parlament şi ne-au zis: Puteţi să faceţi propuneri, dar din păcate ele vor apărea după data de 26 mai pentru că este vacanţă pentru alegerile europarlamentare si atunci totul este blocat”, spune Daniel Anghel.
Taxa pe construcţiile speciale vizează, în special, companiile care deţin reţele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Nivelul acesteia este de 1,5% din valoarea construcţiei. Reprezentanţii Enel estimează că vor plăti la stat între 10 şi 15 milioane de euro. Nuclearelectrica va achita aproximativ 25 milioane, iar Hidroelectrica 40 milioane euro.