Doar în ultimii cinci ani, companii precum CFR SA, Compania Națională a Huilei sau Poșta Română au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de lei. Iar acum Executivul se mai pregăteşte să cureţe de datorii companiile de stat de alte 2 miliarde de lei. Jumătate din sumă reprezintă arieratele companiilor din industria de apărare.
Vor mai fi plătite şi restanţele companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri către constructori. În plus, alte companii vor fi trecute în insolvenţă, pentru a fi reorganizate mai uşor.
Pe listă au fost deja înscrise societăţile Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia.
În ceea ce priveşte companiile private care au beneficiat de ştergerea datoriilor la stat, cel mai cunoscut exemplu este al Rompetrol. Statul va încasa doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat compania.
Nu de acelaşi tratament au parte însă firmele mici
Statul a încasat peste 16 miliarde de lei din executările silite în 2013. Ca sa recupereze această sumă, inspectorii fiscali au apelat în special la popririle de conturi bancare.
Cea mai mare parte a sumei a fost plătită de bunăvoie de persoanele executate silit. Este vorba despre 11 miliarde de lei încasate de inspectorii fiscali imediat după ce au trimis somaţiile de plată. Nu toate persoanele au fost însă la fel de prompte, aşa că angajaţii Fiscului au pus poprire pe conturile mai multor persoane ca să recupereze o parte din pagubă. În plus, acolo unde a fost cazul, inspectorii fiscali au pus şi sechestru pe anumite bunuri.
Multe dintre firmele româneşti şi-au închis activitatea în 2013 din cauza problemelor financiare. Este vorba despre 80.000 de firme radiate, cu aproape 13 la sută mai multe ca în 2012.
La acestea se adaugă şi 30.000 de firme intrate în insolvenţă, care se luptă acum reorganizarea judiciară.