Mina trebuie adusa la standarde europene până în 2015. Cealaltă parte din bani va fi folosită pentru continuarea procesului de reorganizare a complexului energetic, un proces început în luna iunie a acestui an.
Complexul Energetic Hunedoara face parte din lista lungă a companiilor de stat care trebuiau privatizate la cererea Fondului Monetar Internaţional. Lipsa investitorilor interesaţi de preluarea companiei a determinat însă autorităţile să încerce varianta reorganizării.
Aşadar, s-au făcut calcule şi când s-a tras linie concluzia a fost că sunt necesare circa 250 de milioane de euro pentru modernizarea minelor de cărbune din cadrul complexului. Statul va ajuta Complexul Energetic cu un împrumut de 65 de milioane de euro. Prima parte din el reprezintă cele 18 milioane pe care le va contracta Ministerul Finanţelor Publice.
Reprezentanţii complexului au declarat că s-a ales această variantă pentru că ministerul se poate împrumuta la dobânzi mai bune de la băncile comerciale.
Rambursarea împrumutului va fi strict responsabilitatea Complexului Energetic Hunedoara, care poate fi executat silit de banca dacă nu-şi respectă angajamentul. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 15 ani, dar rambursarea propriu-zisă a banilor va începe abia în 2016, primii trei ani fiind de graţie.
Dacă totul merge bine, din 2016, nu vor mai exista probleme ce ţin de mediu, iar costurile de producţie vor scădea.
Complexul Energetic Hunedoara este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei, Lupeni, Vulcan, Livezeni şi Lonea. Compania merge de ani buni pe pierdere, sute de oameni urmând să fie disponibilizaţi până la începutul anului viitor, iar dacă reorganizarea se va dovedi un eşec, Complexul Energetic Hunedoara va intra în insolvenţă.