Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi specialiştii în acvacultură au luat la puricat 15 pieţe din Capitală şi au pus sechestru pe 135 de tone de peşte, fructe şi legume.
„Diverse cantități de produse fără documente justificative sau vânzări fără înregistrare în evidențele fiscale”, afirmă Claudiu Chiriţă, șef al Direcţiei de Investigare a Fraudelor.
Reporterii Digi24 au descoperit şi cum vânzătorii ignoră normele elementare de igienă. Nu poartă mănuşi când aşează marfa sau servesc clienţii şi nici nu păstrează curăţenia în jurul tarabelor. Există suspiciuni şi când vine vorba despre cât de proaspătă este marfa scoasă la vânzare: „Ăsta are burta putredă, proaspăt e când are burta tare.”
Cu toate acestea, oamenii au dat năvală la tarabele de peşte şi nu se uită atent la ceea ce pun în sacoşe.
„Stau la coada să cumpăr pește că mâine e o sărbătoare la care se mănâncă pește”, spune un consumator.
Lucrurile nu stau prea bine nici când vine vorba despre legume şi fructe. Vânzătorii din pieţe se laudă cu produse autohtone, dar multe dintre ele sunt, de fapt, din import.
Pieţele din România sunt sufocate de marfă adusă din afară, iar uneori preţurile legumelor şi fructelor se dublează de la an la an. Acest lucru ar fi întreţinut, spun producătorii români, de firmele care sunt specializate în fraudarea statului. Ele importă ieftin, prin companii fantomă, şi vând produsele mai scump magazinelor şi engrourilor de unde se aprovizionează pieţele. Firmele paravan dispar, înainte să plăteasca TVA şi impozitul pe profit.
Potrivit specialiştilor, mafia importatorilor de legume si fructe aduce anual pierderi la buget de peste de un miliard de euro.