Specialistă în IT, Diana a lucrat timp de 18 ani în Canada. La începutul acestui an, firma la care era angajată în Toronto i-a făcut propunerea de a reveni în România pe o poziţie de top.
În acest moment coordonează de acasă mai multe echipe din întreaga lume, printre care și una de 20 de specialiști din India. Totul se face de la distanță, prin intermediul conferințelor, cu ajutorul laptop-ului și al telefonului.
Deşi decizia Dianei de a reveni în România s-a bazat pe faptul că salariul şi celelalte beneficii i-au rămas la același nivel ca în Canada, tânăra s-a întors, spune ea, împinsă şi de speranţa că lucrurile în România merg spre bine.
„Foarte mulți își doresc să se întoarcă acasă, eu cred că este doar o chestiune de timp până când oamenii o să înceapă să revină și să încerce să facă ceva cu cunoștințele acumulate acolo”, spune Diana Lefter, manager departament companie multinaţională.
Andrei vine din India, unde a făcut programare și a asigurat interoperabilitatea echipei de acolo cu cea din Europa. La scurt timp a fost recrutat să vină în România să pună pe picioare o companie de IT. Lucru pe care l-a și făcut. A fost primul angajat al firmei pe care a dezvoltat-o şi a dus-o apoi până la 300 de angajați. Între timp a văzut cu ochii săi cum tot mai mulţi tineri români din străinătate preferau să revină acasă.
„De exemplu, în industria la care lucrez şi cunoscând ce se mai întâmplă şi vorbind cu oamenii, cred că vorbim de câteva zeci, poate peste o sută de oameni care se întorc pe an în tot Iaşul”, spune Andrei Postolache, specialist IT.
Şi reprezentanții companiilor confirmă că specialiștii din străinătate sunt vizați de firmele de recrutare din România. Motivul este în primul rând criza de specialişti de pe piaţă, dar şi experienţa celor plecaţi.
În domeniul IT salariile pornesc de la 500 de euro, dar cei care se întorc depășesc de multe ori 2000 de euro pe lună. Pentru poziţiile de management salariile sunt și mai mari.