Specialist: Crescând salariile, alimentăm economia altor țări, nu pe a României
Data publicării:
Creșterea salariilor nu înseamnă neapărat și creșterea economiei românești. Dimpotrivă, crește consumul, cresc importurile și astfel ajungem să alimentăm economiile altor țări, în timp ce în România există riscul închiderii unor firme, avertizează profesorul de economie Cristian Păun.
„În momentul în care crești salariile în sectorul public, pui presiune pe sectorul privat din două direcții pe de o parte pentru că înseamnă că ai niște resurse care provin dintr-o fiscalitate, să zicem, excesivă și presezi în acest sens sectorul privat. Pe de altă parte, când vezi că sectorul public un contabil, un specialist cu o anumită calificare primește bani foarte mulți, te aliniezi cu aceste salarii pe acele calificări și în sectorul privat. Și atunci ajungi în sectorul privat cu costurile salariale într-o zonă periculoasă, care poate ridica la fileu întrebarea dacă mai rămâne în picioare afacerea respectivă sau nu”, a spus Cristian Păun la Jurnalul de Seară de la Digi24.
„Observăm o creștere a salariilor care presează consumul foarte mult, iar producția internă, producția industrială, investițiile în sectorul privat nu prea par că țin pasul cu acest consum în creștere puternică. Și atunci observăm că în România încep să apară acele deficite care sunt foarte problematice, mai ales deficitul de cont curent, adică cresc importurile. Cu alte cuvinte, noi creștem consumul, dar, din păcate, acest consum alimentează alte economii decât economia României. Și riscăm foarte mult făcând acest lucru”, a adăugat el.