Peste 70% dintre români cred că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia de coronavirus, potrivit unui sondaj IRSOP: Tot 70% cred că virusul nu dispare, ci va rămâne cu noi.
În luna aprilie, majoritatea populației a reuşit să-şi mențină nivelul de trai. Totuşi, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul şi economisirea. Cererea agregată scade şi economia în ansamblu începe să sufere, potrivit sondajului.
44% dintre români spun că sunt îngrijorați de situația actuală, iar 8% se simt deprimați. Încrezători s-au declarat 38% dintre cei chestionați, iar 10% sunt indiferenți.
Pe de altă parte, oamenii cred în proporție de 41% că, datorită actualei crize, românii au
devenit mai solidari. Numai 27% au însă impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă.
Potrivit sondajului, mai mult de jumătate din populație (55%) crede că Guvernul îşi face treaba
„bine” sau „foarte bine”. Parlamentul nu se bucură însă de aceeași apreciere. Numai circa o treime (36%) spun că îl apreciază.
Peste 80% dintre români cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu
îngrădirea libertății cetățenilor.
Aproape toți cei chestionați vor ca preşedintele (87%) sau Guvernul (80%) să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare.
Întrebați cine ar trebui să guverneze când situația din România revine la normal, jumătate (50%) ar dori să continue PNL, iar o proporție aproape egală (48%) ar dori o schimbare. Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se aşteaptă să piardă economic din cauza crizei.
Statul în ansamblu este perceput ca slab sau foarte slab de către cei mai mulți (75%). Doar 25% consideră că statul este puternic sau foarte puternic.
Sondajul a fost realizat prin telefon. Au fost intervievate 710 persoane între 22 şi 25 aprilie. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ± 3,7%.