Sindicate: Băncile ar urma să concedieze 25% dintre angajați, din cauza „taxei pe lăcomie”

Data actualizării: Data publicării:
banca birouri functionari clienti

Aproximativ 25% dintre angajații sistemului bancar ar urma să fie concediați, dacă „taxa pe lăcomie” va rămâne în forma actuală. Declarația îi aparține președintelui Federației Sindicale din Asigurări și Bănci (FSAB), Paraschiv Constantin, care a declarat pentru Profit.ro că sindicatele din bănci au început deja negocieri pentru a se lua măsuri astfel încât oamenii să treacă mai ușor peste valul masiv de restructurări.

„Chiar dacă unele bănci au deja prevăzute în contracte un număr mai mare de salarii compensatorii decât cel minim impus prin contractual colectiv, este necesară o suplimentare în această situație specială. În cazul unor restructurări masive, în întregul sistem, va fi mult mai greu pentru cel disponibilizat să-și găsească loc de muncă la altă bancă, pentru că și aceasta face tot reduceri de personal. Mulți au rate la credite și nu le vor mai putea plăti, pentru că nu există garanția că-și vor putea găsi de muncă în altă parte după OUG 114”, susține liderul sindical.

Președintele FSAB susține că, până acum, sindicaliștii au primit o singură promisiune: aceea că nu se vor lua măsuri de restructurare până în luna martie, când va începe aplicarea taxei pe lăcomie și se va afla dacă ordonanța a fost modificată sau dacă se va aplica forma actuală a acesteia.

Printre măsurile de protecție a angajaților cerute de sindicate, în cazul unor concedieri masive, se numără creșterea numărului de salarii compensatorii acordate celor disponibilizați, dar și stabilirea unor criterii de selecție a persoanelor care își vor pierde locul de muncă. Aceste criterii ar putea ține cont și de situația socială a angajaților sau de numărul de copii pe care îi au în întreținere.

Sindicatele au mai cerut conducerii băncilor să fie consultată când vor fi stabilite planurile de restructurare și să agreeze aceste măsuri care ar mai ușura impactul asupra situației angajaților care vor fi afectați. „Sperăm să ne înțelegem și să nu trebuiască să facem pichetări de sedii bancare. Vom apela la acestea doar dacă nu găsim deschidere pentru discuții”, mai spune Constantin.

Citește mai multe aici

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri