Lefurile bugetarilor ar urma să crească cu până la 40% în următorii patru ani, potrivit celei mai recente variante a Legii salarizării unitare. În schimb, Guvernul propune ca salariul minim brut să nu depăşească 1.350 de lei până în 2020, adică să crească în următorii trei ani cu cel mult 100 de lei faţă de valoarea pe care o va avea la finele acestui an.
O creştere insuficientă, spun unii sindicalişti, care ameninţă că vor protesta dacă proiectul nu va fi modificat.
„Stabilim împreună, în decurs de două saptamâni ce masuri vom lua. Să-i tragem la răspundere ieşind în stradă”, spune Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.
Unii lideri de sindicat aşteaptă însă varianta finală a legii înainte de a lua o decizie.
„Nimeni nu a văzut niciun document, niciun proiect, nicio analiză de impact, nimic. Au lansat nişte teze în spaţiul public şi aşteaptă să vadă cum reacţionăm noi”, crede preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Guvernul susţine că nu poate creşte salariile tuturor bugetarilor în acest an.
„Abordarea noastră a fost să vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza în anii următori şi ce putem face cu resursele bugetare respective”, spune premierul Dacian Cioloş.
Primele care vor fi majorate vor fi lefurile cele mai mici.
„Ceea ce vom face anul acesta, încercaă să ridicăm ceea ce înseamnă salariile de jos, cele mai mici, încercăm să le ridicăm cumva, să aibă în mod firesc pe o perioadă de patru ani un calendar de creştere”, explică vicepremierul Vasile Dîncu.
Ultima variantă luată în calcul prevede o majorare de 11% pentru personalul din unităţile sanitare. Funcţionarii publici din administraţia centrală vor beneficia de o majorare a salariului de bază de 20%, iar cei din administraţia locală - de 23%. Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei. Cel mai mare nu va depăşi 20.250 de lei.