Ziua de muncă începe devreme la Murfatlar. Butucii de vie aproape că cedează sub greutatea ciorchinilor. Cultivatorii vechi, mulţi veniţi din alte judeţe ale ţării, se mişcă repede, cei noi încearcă să ţină ritmul. Printre ei este şi Ionuţ. Este din Bacău. A preferat să-şi formeze mâna aici, apoi are planuri să meargă în Italia sau în Spania, tot la cules de vie. Pentru fiecare găleată umplută cu struguri primeşte 50 de bani.
Primii la recoltat sunt strugurii de vin. Apoi le vine rândul şi celor de masă.
„Momentan recoltăm Pinot Noir, este un soi care se coace mai devreme. Este o recoltă extraordinară, cum n-a mai fost de mulţi ani”, spune Cristina Rogozneanu, şef fermă Podgoria Murfatlar.
Cu excepţia culesului strugurilor, tot procesul de obţinere a vinului este tehnologizat. Viticultorii estimează că de pe cele 3000 de hectare de vie vor obţine aproximativ 18 milioane de litri de vin.
„Anul acesta, faţă de anul trecut sigur este mai bun. Estimăm o creştere a cantității cu aproximativ 30%”, subliniază Dan Domnaru, reprezentant podgorie.