Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi restructurată, astfel încât să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale şi să îşi exercite atribuţiile fără interferenţa factorului politic, se arată în programul de guvernare propus de Guvernul Orban.
În document se face o radiografie a efectelor pe care continua reorganizare şi evaziunea fiscală le au asupra veniturilor la bugetul de stat.
Astfel, România ajunge să înregistreze cea mai mare pierdere de TVA din Uniunea Europeană, potrivit documentului.
"Nivelul și structura actuală a veniturilor și cheltuielilor bugetului consolidat nu asigură îndeplinirea corespunzătoare a funcțiilor statului, ceea ce contribuie, și pe această cale, la starea precară a infrastructurii și la calitatea serviciilor publice de educație, sănătate , cultură, de administrație și ordine publică. Evaziunea fiscală și un ANAF aflat în continuă reorganizare au determinat ca România să înregistreze cea mai mare pierdere de TVA, față de potential, din Uniunea Europeană. Este exemplificativ să arătăm că Bulgaria, în condiții comparabile de cotă, încasează din TVA cu cca 3 puncte procentuale din PIB mai mult decât România. La dimensiunea actuală a PIB românesc, aceste 3 puncte procentuale ar însemna peste 30 de miliarde de lei", se arată în Programul de Guvernare propus de liberali.
În aceste condiţii, se urmăreşte ca, încă din acest an, să înceapă pregătirea unor reforme structurale în domeniul fiscal și bugetar care să contribuie la o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung.
"Restructurarea ANAF astfel încât această instituție să își exercite atribuțiile fără interferența factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale și să promoveze principiul conformării voluntare în relația cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relației contribuabil-autoritate fiscală. Respectarea predictibilității politicii fiscale și bugetare. Măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi puse în dezbatere publică, cu consultarea agenților economici și a reprezentanților societății civile; măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi însoțite de studii de impact", sunt măsurile pe care le are în vedere Guvernul Orban.
Un alt aspect vizează întărirea cooperării cu autoritățile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeană și cu alte instituții internaționale implicate în prevenirea și reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri și eliminarea transferului de profituri în jurisdicțiile fiscale care încurajează astfel de practici.
Măsurile pentru restructurarea ANAF sunt anunţate în contextul în care instituţia se confruntă cu unul dintre cele mai mari scandaluri publice privind ocuparea funcţiilor vacante.
Sindicat: Fiscul angajează doar şefi, posturile de salariaţi rămânând în continuare neocupate
De curând, ANAF a scos la concurs peste 60 de posturi de conducere din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice şi administraţiilor fiscale judeţene, numai pentru funcţiile de director şi şef de administraţie, deşi în instituţie există un deficit de peste 20% a posturilor de execuţie, a atras atenţia în urmă cu o săptămână Sindicatul Naţional Meridian.
„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a scos la concurs peste 60 de posturi de conducere din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice şi administraţiilor fiscale judeţene, numai pentru funcţiile de director şi şef de administraţie. Toate acestea vor fi ocupate în urma organizării unor concursuri ce vor fi susţinute în data de 18 noiembrie, anul acesta. Conform legislaţiei în vigoare, orice post de conducere dintr-o instituţie publică nu poate sta vacant mai mult de nouă luni, dar cu toate acestea există funcţii în cadrul ANAF pentru care nu s-au organizat concursuri de mai mulţi ani de zile”, se spune în comunicat.
Organizaţia menţionează că prin aceste măsuri anunţate se încearcă ocuparea doar a unora dintre ele.
Sindicatul Naţional Meridian arată, în comunicat, că sunt vacante mai multe posturi decât cele anunţate, printre care se află şi cele de şefi de servicii sau de birouri.
De asemenea, organizaţia subliniază faptul că nu trebuie uitat deficitul de peste 20% a posturilor de execuţie, situaţie existentă din cauza faptului că nu au mai fost organizate de mai mult timp concursuri pentru recrutarea acestora.
Discuţii din cauza intenţiei de a angaja mii de persoane fără concurs
La începutul lunii octombrie, şefa ANAF Mirela Călugăreanu spunea că tinerii cărora le predă la ASE s-au declarat interesați de o carieră în sistemul public și că instituția va angaja tineri fără examen, aceștia urmând să fie instruiți în interiorul sistemului.
Anunţul a generat valuri de comentarii, sindicaliştii de la Meridian atrăgând că angajarea fără examen a personalului la ANAF din rândul tinerilor absolvenţi, numai în baza notelor de la materiile studiate în facultate, nu are acoperire legală deoarece nu se poate intra în rândul bugetarilor fără promovarea unui concurs.
ANAF a precizat într-un comunicat ulterior că este vorba despre o intenţie a instituţiei care urmăreşte transformarea majorităţii celor aproape 3.000 de posturi vacante existente în posturi de inspectori debutanţi.
ANAF adăuga că, în condiţiile în care legea prevede promovarea unui concurs drept condiţie principală pentru recrutarea funcţionarilor publici, cadrul legislativ ar trebui modificat: "Aceste intenţii strategice ale managementului ANAF implică, desigur, şi propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice, efectuarea unei perioade de stagiu şi obţinerea unui calificativ corespunzător pentru a putea fi numiţi funcţionari publici definitivi, în condiţiile Codului administrativ".
Redactare G.M.