ANAF a găsit soluţia pentru a angaja mii de persoane fără concurs. Noii bugetari vor trebui să îndeplinească trei criterii simple

Data publicării:
anaf angajat
FOTO: Facebook

ANAF face precizări despre intenţia de a angaja tineri fără examen şi subliniază că acest lucru ar presupune şi modificări legislative întrucât, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs.

„33% din personalul actual al ANAF are peste 51 de ani. Anii care vin ne vor crea o problemă din acest punct de vedere. Anul acesta și la anul ies la pensie 2.500 de oameni din 23.500, o pondere semnificativă”, a spus Mirela Călugăreanu, luni, la Realitatea TV.

Șefa ANAF a adăugat că tinerii cărora le predă la ASE s-au declarat interesați de o carieră în sistemul public și că instituția va angaja tineri fără examen, aceștia urmând să fie instruiți în interiorul sistemului.

ANAF a precizat într-un comunicat ulterior că este vorba despre o intenţie a instituţiei care urmăreşte transformarea majorităţii celor aproape 3.000 de posturi vacante existente în posturi de inspectori debutanţi.

"Acest fapt nu reprezintă un efort bugetar semnificativ", arată instituţia.

ANAF precizează însă că, în condiţiile în care legea prevede promovarea unui concurs drept condiţie principală pentru recrutarea funcţionarilor publici, cadrul legislativ ar trebui modificat: "Aceste intenţii strategice ale managementului ANAF implică, desigur, şi propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice, efectuarea unei perioade de stagiu şi obţinerea unui calificativ corespunzător pentru a putea fi numiţi funcţionari publici definitivi, în condiţiile Codului administrativ".

Totodată, instituţia enumeră şi care vor fi criteriile pentru absolvenţii să poată fi selectaţi: nota finală la examenul de absolvire, notele obţinute la disciplinele de specialitate şi interviu. 

În baza lor, aceştia vor intra în sistem ca stagiari, vor beneficia de îndrumători şi vor urma, totodată, cursurile Şcolii de Fiscalitate, Finanţe Publice şi Vamă. La finalul perioadei de stagiu, debutanţii vor susţine un examen, vor fi evaluaţi, pentru a se stabili modul în care corespund exigenţelor instituţiei, adaugă ANAF.

Sindicat: Măsura nu are acoperire legală

Sindicatul Naţional Meridian a arătat, miercuri, că angajarea fără examen a personalului la ANAF din rândul tinerilor absolvenţi, numai în baza notelor de la materiile studiate în facultate, nu asigură o selecţie a celor mai buni candidaţi, iar măsura nu are acoperire legală deoarece nu se poate intra în rândul bugetarilor fără promovarea unui concurs.

„Această iniţiativă nu este nouă, prima dată fiind răspândită în spaţiul public de către ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. Deşi în cadrul ANAF este nevoie acută de personal, deficitul de angajaţi ajungând să depăşească 20%, nu credem că această variantă aleasă de ocupare a posturilor este cea mai bună. Angajarea personalului din rândul tinerilor absolvenţi numai în baza notelor de la materiile studiate în facultate nu asigură o selecţie a celor mai buni candidaţi, ce posedă calităţile şi aptitudinile corespunzătoare. Mai mult decât atât, această măsură nu are nici măcar acoperire legală deoarece, în prezent, nu se poate intra în rândul bugetarilor fără promovarea unui concurs”, se arată în comunicatul sindicatului.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri