Oricare din cele 60 de persoane care au așteptat marți dimineață la coadă la cele două intrări ale Direcţiei de integritate ar putea fi în curând inspector antifraudă. Deocamdată, mai au de trecut o probă, cea mai importantă, cea a interviului. Concurenţii interesaţi de posturile ANAF au studiat până în ultimul moment. La ieşire, puțini au vrut să discute subiectele de examen.
„Au fost punctuale pe partea de antifraudă, ceva din legea funcţionarului public”.
„Am aplicat la serviciul achiziţii intracomunitare, unde se rezumă pe întrebări de juridic”, au spus concurenții.
În primele patru luni din 2015, Fiscul a colectat cu zece procente în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: aproape 66 de miliarde de lei. Mulţi dintre cei care vor încerca să colecteze şi mai mulţi bani la buget au lucrat până acum doar în mediul privat.
„Îmi doresc să aduc o colectare mai bună la bugetul de stat”.
„Am lucrat mulți ani într-un notariat, apoi consilier juridic la o firmă. Poate vom ajunge să respectăm legea din țara în care trăim și vrem să desfășurăm anumite activități”, spun cei care vor să devină inspectori antifraudă.
Salariul oferit este destul de motivant - 2.100 de lei pentru un post de asistent debutant şi 5.000 de lei pentru un post de inspector, plus ore suplimentare plătite. Condiţia participării la concurs e însă o experienţă în domeniu de cel puţin nouă ani.
Alexandru Cristea, purtător de cuvânt la Direcţia Antifraudă: Solicităm și un aviz psihologic prin care se atestă nivelul de integritate al persoanei respective. Un candidat trebuie să dovedească rezistență la stres, disponibilitate la un program prelungit astfel încât să ia decizii corecte într-un timp scurt.
Rezultatele testului vor fi anunţate săptămâna viitoare. În urma concursului, numărul angajaţilor antifraudă va creşte de la 1.500 până la aproximativ 1.800 de inspectori.