Scandalul a început înainte de Crăciun. Pe forumul unde discută cei care tranzacţionează moneda virtuală, proprietarul platformei le-a recomandat investitorilor să îşi retragă banii, din cauza neînţelegerilor cu programatorul.
„Au fost retraşi peste 100.000 de lei după anunţul făcut. Practic, oamenii de pe platformă şi-au retras banii”, spune Horia Vuşcan - proprietarul platformei de bitcoin exchange.
Vestea că platforma se dezintegrează i-a luat prin surprindere pe unii utilizatori.
„Nu am fost la curent cu acest topic şi am trimis astăzi 4.600 către btcXchange. Abia în această seară am aflat, sper să mai pot recupera banii” scria un client pe bitcointalk.org.
De la lansarea sa, în 2013, pe această platformă s-au tranzacţionat peste 2,5 milioane de dolari. În total, peste 3.000 de utilizatori au tranzacţionat şi schimbat metodă virtuală prin intermediul ei. Specialiştii nu cred că acest scandal va afecta Bitcoinul şi încrederea investitorilor.
„Valoarea bitcoinului e stabilită la nivel mondial de către toţi utilizatorii, un singur utilizator nu poate influenţa în nici un fel”, spune Dan Octavian, consultant în afaceri.
Proprietarul platformei susţine că firmele investitoare nu sunt în pericol să îşi piardă banii. Este decis însă să îl acţioneze în judecată pe fostul angajat, pentru a-şi recupera paguba.
„Solicit organelor de control să constate acestă stare de fapt şi să-l oblige să ne redea accesul pe servere”, spune Horia Vuşcan.
Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de un japonez. Cu alte cuvinte, în loc de bancnote în portofel, banii, în acest caz, sunt fişiere pe computer. Bitcoin este acceptată ca metodă de plată de magazine cu renume din România. În ultimele şase luni, valoarea unei monede virtuale Bitcoin a scăzut de la 522 la 366 de dolari. De altfel, specialiştii spun că acesta este cel mai mare şi, momentan, singurul pericol la care se expun utilizatorii - devalorizarea excesivă.