Multe fabrici nu mai au comenzi şi sunt aproape de faliment, iar producătorii de energie îşi opresc motoarele, pentru că nu mai au cui vinde. Consecinţa, zeci de mii de angajaţi şi-ar putea pierde locul de muncă. În economie, efectul va continua prin reducerea exporturilor, a consumului şi a nivelului de trai.
Consumul de energie a scăzut la jumătate, iar unul dintre producători, Complexul Energetic Oltenia, funcţionează la doar 2% din capacitate. Datele statistice confirmă că avem o problemă.
„Sunt nişte falimente: Oltchim, Mechel Târgovişte, Brăila, Câmpia Turzii, Romet Buzău, Societatea Feroviară de Turism, cei mai mari producători din panificaţii. Doar aceşti câţiva agenţi economici înseamnă vreo 5 Terawaţi. Înseamnă un posibil faliment al producătorilor de energie din sursă convenţională”, a explicat Remus Borza, administrator Hidroelectrica.
Ca într-un joc de domino, colapsul industriei energetice aduce pierderi masive la cele mai mari companii din ţară, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau în termocentrale. Ca să compenseze pierderile, Hidroelectrica îşi concediază angajaţii, chiar de luna aceasta.
La Complexul energetic Oltenia, mii de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă. Acum, 19.000 de angajaţi sunt în concediu forţat, pentru că nu mai există cerere pentru energia produsă.