Totuşi avem o creştere mare de aproape 12% an pe an. E mare. Chiar şi pentru o economie care creşte cu 4%, e mult. Ceea ce frapează însă, este diferenţa de ritm dintre public și privat. Salariile angajaților la astat au urcat cu aproape 21%.
În privat scăderea este sub 10%. Chiar și așa e mare... dar dacă la stat urcă cu un procent de două ori mai mare, atunci e o problemă. Știm din ce cauză, de unde vine, ce măsuri au fost... administrative, electorale, populiste... oricum vreţi să le spuneţi. Efectele sunt însă aceleași. Presiune pe prețuri, dezechilibre, iar când se produc astfel de mutări în economie, mai afectați sunt cei care au avut creșteri salarile mai mici. Iarăși ajungem la aberațiile de dinainte de 2009, cand salariul de la stat era în medie mai mare decât cel din privat, cel productiv. Și mai e și greu de dus.
În execuția bugetară din ianuarie, 30% din totalul cheltuielilor erau cu salariile. Nu am fost niciodată la o asemenea cotă, nici măcar în 2010, când au fost acele măsuri dure de ajustare.