Roșiile au devenit un lux. În piețe kilogramul se vinde și cu 60 de lei: „Foarte scumpe. Mai bine iau carne de porc”

Data publicării:
rosii
Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului. FOTO: Shutterstock

Trufandele românești au apărut deja în piețe, dar prețurile mari îi dezarmează pe cei care vor să cumpere verdețuri cu savoare autohtonă. Spre exemplu, roșiile românești se vând în piețe chiar și cu 60 de lei kilogramul. Fermierii vin si cu o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului, deși statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii.

Roșiile s-au copt mai repede în acest an.

Cornel Veltuș - producător local: „Anul trecut am ieșit pe 20 aprilie și anul acesta de luni începem să recoltăm.”

Reporter: „Cu cât vor pleca de aici, de la dumneavoastră, roșiile?”

Cornel Veltuș - producător local: „Undeva la 38-35 de lei.”

Reporter: „Deja pe tarabă se vând la preț aproape dublu.”

Cornel Veltuș - producător local: „Da!”

Mihai Veltuș - producător: „Investiția este exagerat de mare. Există foarte multe riscuri să nu o scoatem.”

În piețele din Craiova, de exemplu, nu există roșii românești, pentru că sunt scumpe.

În prezent, în piețele din Craiova sunt doar roșii din Italia și din Grecia. Se vând foarte bine, pentru că prețul este unul mult mai mic.

Primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul

Fermierii spun că le vând în Capitală, acolo unde primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul.

Comerciant: „Sunt de aur! Chiar sunt de aur!”

Reporter: „De ce sunt așa de scumpe?”

Comerciant: „Așa sunt! Este prima dată când apar și sunt scumpe. În timp o să se ieftinească, vă dați seama.”

Reporter: „Și ce origine sunt?”

Comerciant: „Sunt de ale noastre, Giurgiu.”

Prețurile piperate îi țin departe pe românii care vor să cumpere legume cu savoare autohtonă.

- „Foarte scumpe! Și o să fie din ce în ce mai scumpe!”

- „Mai bine iau carne de porc și mănânc carne, decât roșii.”

- „Aș sta să mă gândesc, dar probabil că de poftă mi-aș lua două, trei roșii, nu un kilogram.”

Explicația fermierilor

Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului.

Ion Păunel - fermier: „Legumele care vin din import sunt puțin mai ieftine, pentru că acolo vorbim de alte condiții meteorologice, vorbim de alte producții. Fermierul rămâne cu un profit de 2-3 lei.”

În prezent, statul acordă subvenții pentru roșii, iar, teoretic, măsura ar trebui să scadă prețul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”