Roșiile au devenit un lux. În piețe kilogramul se vinde și cu 60 de lei: „Foarte scumpe. Mai bine iau carne de porc”

Data publicării:
rosii
Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului. FOTO: Shutterstock

Trufandele românești au apărut deja în piețe, dar prețurile mari îi dezarmează pe cei care vor să cumpere verdețuri cu savoare autohtonă. Spre exemplu, roșiile românești se vând în piețe chiar și cu 60 de lei kilogramul. Fermierii vin si cu o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului, deși statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii.

Roșiile s-au copt mai repede în acest an.

Cornel Veltuș - producător local: „Anul trecut am ieșit pe 20 aprilie și anul acesta de luni începem să recoltăm.”

Reporter: „Cu cât vor pleca de aici, de la dumneavoastră, roșiile?”

Cornel Veltuș - producător local: „Undeva la 38-35 de lei.”

Reporter: „Deja pe tarabă se vând la preț aproape dublu.”

Cornel Veltuș - producător local: „Da!”

Mihai Veltuș - producător: „Investiția este exagerat de mare. Există foarte multe riscuri să nu o scoatem.”

În piețele din Craiova, de exemplu, nu există roșii românești, pentru că sunt scumpe.

În prezent, în piețele din Craiova sunt doar roșii din Italia și din Grecia. Se vând foarte bine, pentru că prețul este unul mult mai mic.

Primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul

Fermierii spun că le vând în Capitală, acolo unde primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul.

Comerciant: „Sunt de aur! Chiar sunt de aur!”

Reporter: „De ce sunt așa de scumpe?”

Comerciant: „Așa sunt! Este prima dată când apar și sunt scumpe. În timp o să se ieftinească, vă dați seama.”

Reporter: „Și ce origine sunt?”

Comerciant: „Sunt de ale noastre, Giurgiu.”

Prețurile piperate îi țin departe pe românii care vor să cumpere legume cu savoare autohtonă.

- „Foarte scumpe! Și o să fie din ce în ce mai scumpe!”

- „Mai bine iau carne de porc și mănânc carne, decât roșii.”

- „Aș sta să mă gândesc, dar probabil că de poftă mi-aș lua două, trei roșii, nu un kilogram.”

Explicația fermierilor

Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului.

Ion Păunel - fermier: „Legumele care vin din import sunt puțin mai ieftine, pentru că acolo vorbim de alte condiții meteorologice, vorbim de alte producții. Fermierul rămâne cu un profit de 2-3 lei.”

În prezent, statul acordă subvenții pentru roșii, iar, teoretic, măsura ar trebui să scadă prețul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...