Zeci de companii din toată ţara s-au înscris la licitaţia programată de Romsilva înainte de Crăciun. Însă în ziua licitaţiei, reprezentanţii acestora au refuzat să intre în sală. Forestierii spun că Romsilva a creat un monopol şi impune preţuri prea mari mari.
„Din 2010 până în 2015, la stabilirea preţurilor s-a ajuns la un preţ de aproximativ 300% faţă de valoarea şi reprezentarea anului 2010”, explică Doinel Malea - administratorul unei firme de exploatare a lemnului din Hunedoara.
„Plata se face înainte, anticipat. Adică banii înainte de a vedea marfa, înainte de a intra în pădure. Sunt condiţii extraordinare”, se plânge Ioan Cosa - patronul unei firme de exploatare a lemnului din Iași.
În Cluj, niciunul dintre cei 38 de agenţi economici care s-au înscris nu a mai participat la licitaţie.
Conducerea Direcţiei Silvice spune că motivele invocate de aceştia nu sunt reale.
„Dacă pentru producţia lui 2014 preţul de adjudecare mediu a fost 181 de lei, în 2015, 189 de lei, pentru oferta lui 2016 preţul a scăzut cu 20 de lei”, susține Dorel Oros - directorul Direcţiei Silvice Cluj. „Nu-i îndreptăţeşte să susţină acest punct de vedere că preţurile ar fi fost mari”, adaugă el.
În Harghita au fost scoşi la licitaţie pentru exploatare 43.600 de metri cubi de lemn.
Anul trecut, Direcţia Silvică Harghita a avut la licitaţie un preţ mediu de pornire de 172 de lei per metru cub de lemn. Anul acesta însă, preţul a fost ceva mai mare. Pentru un metru cub de lemn, licitaţia ar fi trebuit să înceapă de la 200 de lei.
Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România s-au plâns de monopolul Romsilva şi conducerii Ministerului Mediului.
„Deja se importă. Aducem lemn din Austria, aducem lemn din Croaţia, Polonia. În toate ţările astea sunt preţuri mai mici decât în România. Am convenit să reluăm acest contract, să-l negociem şi să capete o formă care să rezolve unele din diferențele care au condus la a nu depune oferta”, arată Nicolae Ţucunel - preşedintele ASFOR.
„Cele care au un preţ de pornire prea mare sau care au un preț mai mare decât preţul de referinţă vor fi analizate şi acestea nu vor intra în licitaţia următoare”, promite Erika Stanciu - secretar de stat în Ministerul Mediului.
Licitaţiile Romsilva se organizează anual la sfârşitul lunii decembrie. Anul acesta, regia de stat urma să dea firmelor de exploatere peste 9 milioane de metri cubi de lemn. Ministerul Mediului speră ca o nouă licitaţie să fie organizată în luna ianuarie, însă preţurile vor trebui modificate prin hotărâre de guvern.