Laura Crăciun lucrează la o firmă de brokeraj de credite şi are la rândul ei rate. A luat acum un an un împrumut de nevoi personale de cinci mii de euro şI trebuie, lunar, să dea băncii puţin peste 100 de euro lunar.
„Rata înseamnă 30% din venitul meu, ceea ce nu îmi permite să îmi iau o vacanţă, având în vedere că mai am şi alte cheltuieli, utilităţi, chirie, hrană”, a spus Laura Crăciun.
Pentru a da 100 de euro rată la bancă, românii care încasează salariu mediu muncesc în medie 50 de ore. Dublu decât polonezii, de patru ori mai mult faţă de portughezi şi de 13 ori peste efortul depus de danezi.
Românii muncesc mai mult pentru a-şi plăti ratele la bancă, în primul rând, pentru că salariul este mai mic. Venitul mediu lunar, în ţara noastră, este de sub 500 de euro, în timp ce în Polonia salariul ajunge la 800 de euro. În Portugalia, trece de 1400 de euro, 2.300 de euro în Italia şi aproape 5.000 de euro în Danemarca.
Balanţa se mai echilibează când vine vorba de dobânzile practicate de bănci pentru împrumuturi.
„Dobânzile la creditele de nevoi personale încep de la 8,75 până la 13% pe an. Comparativ cu celelalte ţări din regiune avem cele mai mici dobânzi de pe piaţă”, a spus Irina Savu, broker credite.
De exemplu, în Ungaria, costul împrumuturilor de nevoi personale este de 17,5% pe an, cu cel puţin 3 procente mai mult decât la noi. Totuşi pentru un credit de cinci mii de euro, cel care accesează împrumutul trebuie să aibă în România un venit de 1.500 de lei lunar. Pentru creditele de locuinţă, veniturile necesare cresc simţitor.
„La un contract de împrumut de 50.000 de euro dintr-o bancă e nevoie de un venit de 2.600 de lei net, din care costul lunar total este undeva la 1400 de lei lunar”, a spus Adrian Pandelescu director în cadrul unei companii de brokeraj credite.
Asta înseamnă că cel care are o rată de peste 300 de euro va trebui să muncească 19 zile câte 8 ore doar ca să câştige banii de rată. Adică, în total, aproape 150 de ore de muncă. Românii se descurcă greu cu plata împrumuturilor. Dovadă este faptul că una din cinci persoane cu credit are întărzieri la plata ratelor.