România va produce și anul acesta mai multe cereale decât va consuma și poate să exporte

Data actualizării: Data publicării:
Combină pe câmp recolta cereale
Recoltare de cereale. Foto: Profimedia

Vremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-un interviu acordat Reuters.

România a fost printre cei mai mari vânzători de cereale din Uniunea Europeană şi este un exportator activ în Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător.

Ţara exportă prin portul său principal Constanţa, pe care Ucraina îl foloseşte ca rută alternativă de când Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, în urmă cu aproape patru luni, iar Chesnoiu susţine că se simte presiunea în port.

România a recoltat un nivel record de cereale în 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grâu. Culturile sale de cereale sunt în general de două-trei ori mai mari decât nevoile sale interne.

"Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă anul acesta, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent pentru export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi", a afirmat ministrul Agriculturii.

Procesatorii de făină din Asia vor creşte probabil achiziţiile de grâu din Franţa şi România în noul sezon de recoltare, deoarece aprovizionarea de la exportatorul global cheie Ucraina rămâne blocată, în urma invaziei Rusiei, au spus traderii.

"Este important pentru noi să menţinem un nivel stabil al producţiei. În acest mod, nereducând cantităţile de cereale produse în România, nu vor fi presiuni suplimentare pe piaţă", a declarat Chesnoiu.

Acesta a spus ca spera ca fermierii români să folosească fondurile UE disponibile în următorii 3 - 5 ani pentru a creşte capacitatea lor de procesare şi a aduce valoare adăugată culturilor lor.

El a precizat, de asemenea, că potenţialii factori de risc care ar putea declanşa restricţii la export în acest an sunt inexistenţi în acest moment.

"Dacă Ucraina, o ţară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca România să blocheze propriile sale exporturi de cereale", a afirmat ministrul Agriculturii.

În condiţiile în care Ucraina a trimis prin România mai puţin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale pe care trebuie să le mute, observatorii susţin că noua campanie de recoltare, care începe la finalul lunii iulie, va declanşa blocaje.

Chesnoiu a apreciat că presiunea asupra portului Constanţa exista chiar şi înainte de războiul din Ucraina, în perioadele de vârf ale campaniei de recoltare în România, dar acum se simte mai puternic. El a spus că portul va investi pentru a-şi extinde capacitatea.

Prin port au fost expediate anul trecut un nivel record de 25,2 milioane de tone de cereale din România şi de la vecinii săi fără ieşire la mare.

Chesnoiu a declarat că nu se aşteaptă ca depozitarea cerealelor să fie o problemă pentru fermierii români anul acesta, existând o capacitate de 29 milioane de tone, iar nivelul este în creştere.

De asemenea, oficialul român a afirmat că România ar putea furniza facilităţi de depozitare temporară pentru noua recoltă de cereale a Ucrainei, dacă este nevoie.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...