România primeşte 60 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi construcţia unui pod peste Prut

Data actualizării: Data publicării:
Tren de marfă în Portul Constanţa
Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa va fi finanţată de UE cu 43,5 milioane de euro. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a decis să sprijine cu 616 milioane de euro 35 de proiecte care vor permite investiţii în infrastructuri cheie care pot fi utilizate atât în scop civil cât şi militar, printre acestea aflându-se şi infrastructura feroviară din Portul Constanţa şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, informează Agerpres.

Cele 35 de proiecte au fost selectate în cadrul celei de-a doua cereri de propuneri incluse în Pachetul de Mobilitate Militară.

"Rezultatele celei de-a doua runde de cereri de propuneri reflectă nevoia ca statele membre să îmbunătăţească utilizarea în scop dual a sistemului de transport. A fost o rundă extrem de competitivă cu proiecte câştigătoare din 17 ţări. Sunt încântată că unele proiecte din Germania, România şi Polonia rezolvă în mod direct îmbunătăţirea infrastructurii de-a lungul liniilor de solidaritate" către Ucraina, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina-Ioana Vălean.

Printre cele 35 de proiecte selectate se numără şi modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, etapa 1 Valu lui Traian, care va beneficia de o finanţare de la UE în valoare de 43,5 milioane de euro precum şi proiectarea şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, care va beneficia de o finanţare de 16,4 milioane de euro.

O bună parte din bani vor merge către Germania, care va primi aproximativ 155 de milioane de euro pentru a-şi extinde reţeaua feroviară pentru utilizare militară.

Banii sunt destinaţi consolidării podurilor feroviare şi construirii unor noi terminale de marfă. Finanţarea este de asemenea menită să amelioreze conexiunile cu Ucraina pentru transportul de marfă. Reţelele feroviare mai bune ar putea înlocui o parte din capacitatea de transport de mărfuri pe care Ucraina a pierdut-o din cauza blocadei navale a Rusiei asupra porturilor de la Marea Neagră.

Contribuţia financiară de la UE va lua forma unor granturi directe care vor co-finanţa costurile totale ale proiectelor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...