Dacia, OMV Petrom Marketing şi OMV Petrom sunt cele mai mari companii româneşti din Europa Centrală şi de Est (ECE). România intră în top 500 companii, întocmit de firma de consultanță Coface, de abia la poziția a 17-a.
Companii de dimensiuni relativ mici și cu acționariat străin, acesta pare a fi specificul companiilor românești, comparativ cu cele din Cehia sau Polonia, potrivit unei analize a celor mai puternice 500 companii din Europa Centrală și de Est, făcută de firma Coface.
În primele zece companii din regiune se găsesc patru firme poloneze, trei din Ungaria, două din Cehia și una din Slovacia. Compania Dacia, prima din România, se găsește de abia pe poziția a 17-a și are o cifră de afaceri de 4,23 miliarde euro, de cinci ori mai mică decât cea a primei companii clasate, gigantul polonez din petrochimie, compania de stat Orlen.
Una din trei companii prezente în clasament este poloneză. Primele zece poziţii în Top 500 sunt dominate de companii din sectoare de petrol şi gaze, auto şi energie. Acestea sunt foste companii de stat, mari retaileri sau mulţinationale din sectorul auto.
”Polonia, Cehia şi Ungaria sunt cele trei ţări care domină topul. Romania ocupă locul al patrulea, cu 63 de companii, cu patru mai mult decât anul trecut. Cea mai sus clasată companie românească este Dacia, pe locul 17”, a declarat joi directorul general la Coface România, Eugen Anicescu, într-o conferinţă de presă.
Primele zece companii autohtone prezente în studiul Coface sunt: Automobile Dacia (cu afaceri de 4,23 miliarde euro în 2015, locul 17 în top), OMV Petrom Marketing SRL (3,26 miliarde euro, locul 24), OMV Petrom SA (3,02 miliarde euro, locul 29), Rompetrol Rafinare SA (2,16 miliarde euro, locul 53), Kaufland România (2,02 miliarde euro, locul 62), Rompetrol Downstream SRL (1,82 miliarde euro, locul 71), British American Tobacco România (1,62 miliarde euro, locul 82), Lukoil România SRL (1,2 miliarde euro, locul 116), Carrefour România SA (1,13 miliarde euro, locul 128), E.ON Energie Romania SA (1,07 miliarde euro, locul 142).
Companiile româneşti nou intrate în clasament sunt: Lidl Discount SRL, Metro Cash & Carry Romania SRL, Hidroelectrica, Telekom Romania Communications, Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA, Altex Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Telekom Romania Mobile Communications SA, Arctic SA, Farmexim SA, Hella Romania SRL, Pirelli Tyres Romania SRL şi Fildas Trading SRL.
Companiile din România prezente în topul Coface au doar în proporţie de 21% acţionariat românesc, în timp ce situaţia stă cu totul diferit în Cehia, unde în 37% din cazuri acţionariatul este ceh, iar în Polonia - 43%.
Studiul arată că poziţionarea companiilor româneşti în Top 500 ECE rămâne sub potenţialul economiei din perspectiva domensiunii PIB, a populaţiei şi a creşterii economice. România esrte a doua economie din Regiune ca mărime, după Polonia.
Potrivit Coface, în România, faţă de alte ţări, aspecte care fac diferenţa sunt restructurarea şi modernizarea târzie a companiilor de stat, lipsa infrastructurii, ceea ce a împiedicat intrarea unor jucători mari din piaţa auto, dar şi lipsa expansiunii regionale.