Aversiunea la risc a investitorilor pe termen scurt va înregistra o deteriorare maximă de 5%, corelată cu o depreciere temporară a leului cu 5%, însă pe termen mediu impactul va consta într-o reducere a PIB-ului cu circa 0,5 puncte procentuale, potrivit analiștilor Unicredit Bank, informează News.ro.
Economiştii băncii explică efectele reduse asupra României pe termen scurt, prin faptul că expunerea investitorilor străini este redusă, doar 18% din obligaţiunile emise pe piaţa locală fiind detinute de aceştia după primul trimestru. Majoritatea sunt investitori din UE, iar fluxurile de capital de această provenienţă vor fi probabil mai stabile decât cele din alte regiuni.
În plus, datoria publică a României, de 38,1% din PIB la 31 martie, este redusă comparativ cu celelalte ţări din regiune.
“În al treilea rând, diferenta de randament faţă de titlurile de stat ale Germaniei este mai mică pentru maturităţi reduse decât cel al obligaţiunilor din Ungaria şi Polonia deoarece România a beneficiat pe parcursul ultimelor şase luni de o percepţie îmbunătăţită pe fondul disciplinei fiscale şi eforturilor de combatere a corupţiei, care au fost în contrast puternic cu evoluţiile din celelalte două ţări”, comentează economiştii UniCredit.
Aceştia estimează că volatilitatea de pe pieţele financiare şi creşterea randamentelor pentru maturităţile ridicate poate constitui un punct de intrare atractiv pentru investitorii straini. În consecinţă, presiunea de creştere asupra randamentelor obligaţiunilor româneşti ar putea fi limitată.
Pe cursul de schimb, impactul ar putea fi mai redus decât pentru celelalte monede din ECE, având în vedere că leul a fost o monedă foarte stabilă în regiune din 2012.
“Nivelul redus al deficitului de cont curent (suma dintre balanța comercială și intrările de capital - n.red.) şi preferinţa Băncii Centrale pentru stabilitate ar trebui să reducă durata episoadelor de volatilitate. În acest context, ne-am aştepta la o depreciere temporară a leului de cel mult 5%”, apreciază economiştii UniCredit.
Efectele pe termen mediu
Pe termen mediu, ieşirea Marii Britanii din UE ar afecta România prin comerţ, cu un impact direct redus, însă cel indirect asupra exporturilor româneşti ar putea fi semnificativ, întrucât Marea Britanie importă 54% din bunurile sale din UE.
Totuşi, analiştii UniCredit apreciază că Uniunea Europeană va fi în măsură să-şi diversifice pieţele de export pentru a minimiza impactul asupra relaţiilor comerciale, având în vedere perioada prelungită în decursul căreia Marea Britanie va rămâne în UE, chiar şi în cazul unui vot pentru Brexit.
Un alt efect asupra României vizează migraţia populaţiei, însă românii reprezintă doar 1,1% din imigranţii din Marea Britanie, fiind a 32-a ţară după numărul imigranţilor din Regatul Unit.
Mai mult decât atât, afluxul de emigranţi din România a fost mai cel mai puternic între 2010 şi 2015.
“Perioada relativ scurtă de permanenţă a acestora (comparativ cu emigranţii români care au plecat în Germania în anii ’90) face ca legăturile culturale cu Marea Britanie să fie relativ noi, ceea ce ar putea creşte probabilitate de întoarcere în cazult în care piaţa forţei de muncă din Marea Britanie se va deteriora brusc”, mai spun economiştii.
De asemenea, banii trimişi de cei care muncesc în Marea Britanie rudelor din România sunt la un nivel relativ scăzut, de circa 100 milioane de dolari anul trecut, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, reprezentând doar 3% din totalul intrărilor din remitenţe ale României.
Un alt impact, poate cel mai mare pe termen mediu, este asupra fondurilor europene, UniCredit estimând că ţările cu o performanţă slabă în absorbţia de fonduri, în special România, vor avea de suferit cel mai mult.
“Punctul nostru de vedere se bazează pe faptul că sistemul va favoriza primele cereri de finanţare, iar ţările mai agile vor accelera absorbţia fondurilor UE. Între timp, ţările cu o absorbţie redusă precum România ar rămâne cu un volum scăzut de fonduri disponibile pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul actualei perioade bugetare”, au conchis economiştii.
Cetăţenii din Marea Britanie sunt aşteptaţi la vot joi, 23 iunie, pentru a-şi exprima opţiunea pro sau contra ieşirii din Uniunea Europeană.