România produce multe legume, fructe sau cereale, însă exportă materia primă şi aduce de peste hotare conserve şi biscuiţi la preţuri mari.
„Îl afectează la buzunar, pentru consumator vă dați seama ce înseamnă să imporți carne, conserve, tot felul de mezeluri, din afară”, spune Ion Cioroianu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor.
În tot acest timp, legumele româneşti sunt lăsate să se strice pe câmp sau sunt vândute pe marginea drumului.
„Micul producător nu are posibilitatea să exporte, ce produce pentru autocosnum, au copii la oraș, mai vând la piață, pe marginea drumului”, explică Ion Cioroianu.
Aşa se face că, indiferent de cât de mult produce ţăranul român, importurile mari în fiecare an. În sectorul cărnii, doar exporturile de carne de pui au reuşit să depăşească importurile anul trecut. În schimb, continuăm să aducem, din Germania în principal, o treime din carnea de porc.
În ceea ce priveşte sectorul laptelui, salvarea pentru exporturi vine din partea comunităţilor de români din străinătate.
Cele mai multe produse alimentare aduse din import vin din Ungaria, adică mai mult de jumătate din mâncarea consumată. De la vecini aducem multe legume. Urmează Germania şi Polonia, de unde cumpărăm carne.
De unde cumpără românii mâncare
Ungaria - 719 mil. euro
Germania - 483 mil. euro
Polonia - 265 mil. euro
Olanda - 222 mil. euro
Cehia - 99 mil. euro
Sursa: INS, cursdeguvernare.ro