România a reînceput să trăiască pe baza importurilor, ritmul acestora depășindu-l substanțial pe cel al exporturilor, atât în luna mai, cât și în medie, în primele cinci luni ale acestui an, arată datele publicate luni de către Institutul Național de Statistică (INS). În urma evoluției, deficitul comercial s-a adâncit cu 79% faţă de mai 2015, până la 979,7 milioane euro.
În aprilie, exporturile au crescut cu 7% faţă de a patra lună din 2015, până la 4,7 miliarde euro, arată datele revizuite ale INS.
În urma acestor evoluţii, în primele cinci luni din 2016, exporturile (FOB – preț la frontiera României) au crescut cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 23,24 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 8,7%, la 27 miliarde euro.
Deficitul comercial din primele cinci luni a fost de 3,77 miliarde euro, mai mare cu 47% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
Evoluţia exporturilor din primele cinci luni este sub aşteptări, în condiţiile în care, pentru întregul an 2016, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează un avans al exporturilor cu 5,5% faţă de anul trecut, până la 57,6 miliarde euro. Estimarea a fost deja revizuită în jos în cursul lunii aprilie.
Pentru importuri, CNP estimează în 2016 un avans de 7,8% faţă de anul trecut, până la 67,85 miliarde euro. În 2015, România a exportat bunuri în valoare de 54,6 miliarde de euro şi a importat mărfuri de 63 miliarde euro, iar deficitul comercial a crescut cu 38% faţă de anul precedent, până la 8,4 miliarde euro.
Care sunt riscurile
În sine, consumul de produse din import nu este un păcat. Contează însă cum îl finanțezi, de unde vin banii necesari efectuării acestor importuri, explică economistul Aurelian Dochia. Deficitul trebuie compensat de intrări de capital, alfel România se îndatorează și apar riscurile. În mod normal importurile prin Investițiile Străine Directe (ISD), dar există situații, cum a fost în 2009, când criza a determina scăderea bruscă a ISD și de aici apariția unor dezechilibre. Îndatorarea excesivă face ca creditorii internaționali să se întrebe dacă o țară mai poate fi finanțată în continuare sau dacă nu cumva trebuie majorate dobânzile la împrumuturile acordate, explică economistul.
Ce și de unde se importă
România a exportat, în luna mai, mărfuri în valoare de 3,48 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 74% din total, şi a importat de 4,31 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, adică 76% din totalul importurilor.
În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit în luna mai. În a cincea lună din acest an, exporturile în afara UE au fost de 1,18 miliarde euro, în scădere cu 7% faţă de mai 2015, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 1,34 miliarde euro.
Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele cinci luni din acest an, cu 48,1% la export şi 37,6% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,2% la export şi 31,3% la import.
Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7,6% din exporturi şi 8,6% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,5% din exporturi şi 14,4% din importuri.