RETROSPECTIVĂ 2013 Preţurile locuinţelor continuă să scadă, după cinci ani de criză

Data publicării:
blocuri mediafax-11

Piaţa imobiliară rămâne în impas după mai bine de cinci ani de criză. Acum, legea nu o mai fac dezvoltatorii, ca până în 2008, ci cumpărătorii. Presaţi să vândă, proprietarii au tăiat până la 15% din preţurile locuinţelor noi, în timp ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu cel mult 6%. Însă chiar şi aşa, românii nu se înghesuie să cumpere ca înainte de venirea crizei. Nici măcar Programul Prima Casă nu a reuşit să revigoreze piaţa imobiliară.


Românii care îşi căutau un apartament mai ieftin şi-au văzut în 2013 visul cu ochii: garsoniere la 23.000 de euro, două camere cu 33.000 de euro, trei camere cu 43.000 de euro şi vile înşiruite cu suprafaţa de 90 de metri pătraţi la nici 50.000 de euro.

În ultimul an, apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult, scrie imobiliare.ro. Braşovul este oraşul cu cele mai mari scăderi de preţ pe acest segment: 15%,1, de la o medie de 950 de euro la 807 euro pe metrul pătrat.

Reducerile s-au simţit şi la Bucureşti. Cine cumpără o locuinţă într-un bloc nou din Capitală plăteşte pe metrul pătrat cu 123 de euro mai puţin ca anul trecut: de la 1288 euro/mp în 2012 la 1165 euro/mp anul acesta. Pentru garsonierele şi apartamentele vechi, preţul pe metrul pătrat a coborât sub 1000 de euro: de la 1054 euro/mp în 2012, la 998 euro/mp.

La Iaşi, în schimb, locuinţele vechi afişează cele mai mari reduceri.Costă, în medie, 747 de euro pe metrul pătrat, cu aproape 7% sub nivelul de anul trecut (797 de euro). Cu asemenea preţuri, oamenii îşi pot permite mai mult, spaţii mai mari.


Inaugurările de locuinţe bat pasul pe loc

Dezvoltatorii nu s-au întrecut în lansări de proiecte în 2013. În primele nouă luni s-au dat în folosinţă 26.654 de locuinţe, în scădere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul lor a fost de 26.593 (potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică).

În ciuda ieftinirilor, cei care îşi doreau o locuinţă s-au trezit că e mai dificil să o cumpere prin programul Prima Casă. Creditele se acordă acum numai în lei, sunt mai scumpe şi mai greu de accesat. În medie, ratele sunt cu până la 30% mai mari în lei faţă de cele în euro. Practic, pentru un credit în valoare de 57.000 de euro, rata lunară a unui împrumut pe 30 de ani ajunge la 386 de euro, echivalentul în lei, comparativ cu 279 de euro.

Mai există şi varianta unui credit imobiliar în euro, însă avansul este mai mare decât în cazul unui împrumut Prima Casă. Bancherii susţin totuşi că un credit în lei este preferabil pe termen lung pentru că, spun ei, într-un an sau doi, valorile între ratele la lei şi respectiv euro vor fi foarte apropiate, dacă nu chiar egale.

Însă deocamdată, băncile nu sunt prea generoase când vine vorba de ieftinirea împrumuturilor.

Motivul l-a dat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care spunea în septembrie că reducerea nivelului dobânzii la creditele în monedă naţională este insuficientă şi nu reflectă nici politica monetară şi nici condiţiile de piaţă. Interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnfificativ costul creditării în lei, mai arăta guvernatorul BNR.

În aceste condiţii, soluţia pentru cei care nu se califică pentru un împrumut rămâne închirierea unei locuinţe. Au ocazia să aleagă una într-o zonă bine cotată din Bucureşti, unde tarifele au scăzut chiar şi cu 12% în ultimul an. Acum, ele se situează între 180 de euro pentru garsoniere situate către periferie şi 2500-2800 de euro în cazul vilelor.

Chirii mai mici cer şi proprietarii clădirilor de birouri, iar cele mai ieftine spaţii se găsesc în vilele din estul Bucureştiului, în jur de 7 euro pe metrul pătrat. Firmele au de unde alege: la mijlocul anului, spaţiile de birouri însumau în jur de 2 milioane de metri pătraţi.

Prima Casă în lei vs euro, un exemplu:

- Valoare credit: 256.500 de lei versus 57.000 de euro

- Rata lunară: 1.639 lei versus 279 euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...