Reformarea FMI riscă să fie înghețată pentru câțiva ani, iar Christine Lagarde, șefa instituției, va trebui să își dovedească talentul de contorsionist, comenteaza AFP. Republicanii în general tratează cu neîncredere organizațiile multilaterale.
Încă din 2012, administrația Obama a încercat să convingă republicanii să adopte această reformă, care mărește influenţa statelor emergente în FMI și dublează resursele permanente. Două tentative care au avut loc în acest an s-au soldat însă cu un eșec.
Riscul este să se dezvolte instituţii paralele. Țările BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - au creat în iulie propriul fond monetar. L-au făcut ca o ameninţare, pentru a capăta mai multă putere în instituţia veche, însă dacă Washingtonul blochează reformele, atunci organismul paralel poate deveni foarte activ. În prezent, China dispune de sub 4% din drepturile de vot din conducerea FMI, puţin peste Italia, a cărei economie este de cinci ori mai mică.
Neratificarea reformei va conduce la slăbirea rolului jucat de FMI, ca element central al sistemului financiar internaţional.
Dacă schimbările nu va fi adoptate până la sfarșitul acestui an, Fondul s-a angajat să prezinte un plan B, al cărui conţinut este vag și care ar putea necesită noi discuţii.
Unii experţi înclină către o altă soluţie și anume presiuni pentru ratificare în acest an, înainte ca noul Congres să înceapă să lucreze cu majoritate republicană.